You Are Reading

0

Do It Yourself -DIY- Μουσική [2]

Πλανοδιο Στεκι Δρομου 25/11/10


Ωχρά Σπειροχαίτη - Μπαλάντα για μια λυπημένη χώρα

Δεύτερο μέρος για την DIY μουσική: η ελληνική σκηνή

Αντί εισαγωγής-
Συνέντευξη του πανκ συγκροτήματος PANX ROMANA:

Γιατί “Panx” Romana;Υπάρχει καμιά σχέση με το punk;

Ναι, υποδηλώνει τις ρίζες μας. Tο punk ήταν η φλόγα που πυροδότησε τον εσωτερικό μας κόσμο προς τα έξω. Τιμής ένεκεν, κάναμε αυτό το λογοπαίγνιο με το Pax Romana (που στα λατινικά σημαίνει “Ρωμαϊκή ειρήνη”). Πάντα επίκαιρο και ίσως προφητικό μιας και η Pax Amerikana είναι ένα τερατόμορφο μωρό των ημερών μας.

Θεωρείτε ότι τώρα είστε ένα punk συγκρότημα;

Τό σημαντικό είναι να καταλαβαίνουμε τι είναι το punk και πώς μπορεί να ζεί μέσα σου. Για εμάς δεν είναι τόσο θέμα μουσικής και εξωτερικής εμφάνισης, όσο τρόπος σκέψης, εναλλακτικός τρόπος ζωής και άμυνας σ' ένα υλιστικό κόσμο που μας περιβάλει. Ποτέ δεν μας άγκιξε η παρακμιακή κι αυτοκαταστροφική του πλευρά. Είμαστε από φύση μας αισιόδοξοι, αντιμετοπίζουμε όλες τις δυσκολίες με χαμόγελο κι η ζωή μας σε καμμιά περίπτωση δεν εκφράζεται μέσω της βίας. Είμαστε μακρυά από συνθήματα του στυλ NO FUTURE ή DESTROY. Υπάρχει και η άλλη πλευρά στο Punk η ουτοπική, που προσπαθούμε να κάνουμε πραγματικότητα. Υπάρχουν ιδανικά που δεν πουλιούντε, υπάρχει μια σταθερή στάση ζωής που δεν αλλάζει και υπάρχει ένα κοινό που στηρίζει ηθικά τις προσπάθιές μας όλα αυτά τα χρόνια.

Μας ακούν νέοι κάθε ηλικίας, μα περισσότερο νέοι γύρω στην εφηβία. Πιστεύουμε ότι οι στίχοι μας είναι μυνήματα συμπαράστασης στη σκληρή πραγματικότητα που καλούντε να ενταχθούν όλοι αυτοί οι νέοι. Η μουσική είναι βάλσαμο κατά της μοναξιάς κατά προβλημάτων που δημιουργούν στρατός, παιδεία, κράτος, ναρκωτικά, οικογένεια. Έχουμε την τιμή να βρησκόμαστε δίπλα τους σε χαρές κι απογοητεύσεις. Δίνουμε και πέρνουμε παραμένοντας πάντα σε μια εφηβική κατάσταση. Οι panx ειναι συγκρότημα του δρόμου και τραγουδά τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί.

Πού οφείλεται αυτή η δισκογραφική “απραξία”-περίπου τέσσερα χρόνια;

Δεν ασχολούμαστε αποκλειστικά και μόνο με τη μουσική, έχουμε τις δικές μας δουλειές, δύο από εμάς έχουν και παιδιά.

Ναι, αυτές οι συνθήκες είναι γνωστές, όλοι εμείς οι κάπως παλιοί στο χώρο του ελληνικού ροκ αντιμετωπίζουμε παρόμοιες καταστάσεις. Αλλά μέσα σ' αυτά χρόνια δεν υπήρχε η χρονική άνεση να γίνει αυτός ο δίσκος νωρίτερα;

Ναι, υπήρχε, όμως στο διάστημα αυτό αλλάξαμε τρία μέλη. Αυτή τη στιγμή, ο μπασίστας που έχουμε είναι ο τρίτος κατά σειρά που μπαίνει στο συγκρότημα. Όλες αυτές οι αλλαγές απαιτούν χρόνο για να προσαρμοστεί το καινούριο μέλος, να μάθει τα παλιά κομμάτια και φυσικά να βγουν και νέα.

Πιστεύετε ότι το στιλ σας - που βρίσκω ότι είναι πολύ χαρακτηριστικό και θα μπορούσα να πω “εξειδικευμένο”- έχει υποστεί μεταβολές με το πέρασμα του χρόνου;

Ουσιαστικές αλλαγές όχι, δεν έχουν γίνει. Αλλά με τον καιρό επιδρούν και νέα ακούσματα. Ξεκινήσαμε ακούγοντας Clash, Ramones, Buzzcocks, Dead Kennedy's και άλλα παρόμοια, με τα χρόνια όμως τα ακούσματά μας διευρύνθηκαν.

Άν αλλάξει η θεματολογία των στίχων, θα αλλάξει και ο προορισμός του συγκροτήματος;

Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι θα γράψουμε ποπ στίχο. Αν συμβεί αυτό, δε θα είμαστε πια οι Panx Romana.


Πληροφορίες για μερικά DIY συγκροτήματα της Ελληνικής και Κυπριακής σκηνής:

Ωχρά Σπειροχαίτη:
Μικρό Μανιφέστο:

Αρκεί η αυτοδιαχείριση στην παραγωγή;

η οποιαδήποτε αυτοδιαχείριση δεν μπορεί να περιοριστεί στην παραγωγή ενός έργου. Η αυτοδιαχείριση αφορά κοινωνικές σχέσεις με συγκεκριμένο περιεχόμενο: την αυτονομία, την ισοτιμία, την κατάργηση ιεραρχιών και ρόλων, την άμεση δημοκρατία, τον αυτοκαθορισμό σε σχέση με το κοινωνικό περιβάλλον και τον αγώνα για κοινωνική αποδοχή κι επέκταση. Αυτές οι σχέσεις καταργούνται

όταν άνθρωποι τις επιλέγουν και τις περιορίζουν σε ένα διαχωρισμένο πλαίσιο δραστηριοτήτων τους και

όταν στη συνέχεια οι ίδιοι άνθρωποι για άλλες τους δραστηριότητες επιλέγουν ακριβώς τις αντίθετες, εχθρικές και αναιρετικές σχέσεις με τις πρώτες.


Συνέχεια


Μεθυσμένα ξωτικά:

"Το ξεκίνημα, έγινε πρίν απο περίπου έξι χρόνια, με live σε σχολεία και πλατείες. Σιγά σιγά, γράφτηκαν τα πρώτα δικά μας κομμάτια. "Mεγαλοπιαστήκαμε": παίξαμε δύο φορές στο ΑΝ Club, μία στο Woodstock, βγήκαμε στο γυαλί (Jammin' - ΕΤ3), πιαστήκαμε κορό'ι'δα και μπήκαμε σε μια συλλογή της Wipe Out, ξενερώσαμε και αποφασήσαμε να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις. Έτσι καταφέρνοντας να ξεπεράσουμε, όλες τις δυσκολίες που συναντάει κάθε γκρούπ που πέρνει μια τέτοια απόφαση, δημιουργήσαμε την πρώτη μας ανεξάρτητη δουλειά. Τώρα, για πιό λόγο μπαίνουμε σε όλη αυτή την διαδικασία, για πιό λόγο το ένα, για πιό λόγο το άλλο, ακούστε τα κομμάτια και βγάλτε τα συμπεράσματά σας!"


Intibah (απο Κύπρο!)

oi intibah δημιουργηθηκαν κυρως απο την ανάγκη 2
ατομων να φτιαξουν μουσικη μακρυα απο ταμπελες και
καθε λογης στερεοτυπα αλλα οσο πιο κοντα γινεται στο
ψαξιμο της ουσιας της μουσικης .Με την λογικη οτι η
μουσικη ειναι ενα μιγμα συναισθηματων και αναγκης για
επικοινωνια μεταξυ ανθρωπων ηταν λογικο να αναζητηθει
ενας τροπος εκφρασης μακρυα απο τους συγχρονους
προστατες,προαγωγους,εταιριων,
διαφημιστων και διαχειριστων της μουσικης αλλα
οσο πιο κοντα γινεται στην ιδεα της αυτοοργανωσης
(D.I.Y music) και της ομαδικης δουλειας.

Συνέχεια


Το πρώτο εισαγωγικό κείμενο για την DIY μουσική:
http://steki-dromou.blogspot.com/2010/05/do-it-yourself-diy.html

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Revive Red Blogger template by Introblogger