You Are Reading

0

Συγκρούσεις φοιτητών-αστυνομίας στο Λονδίνο --- Άρωμα κοινωνικής εξέγερσης σε όλη την Ευρώπη

Πλανοδιο Στεκι Δρομου 11/11/10 ,
Μεγάλη πορεία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο απο φοιτητές και καθηγητές που διαμαρτύρονται για τον υπερδιπλασιασμό των πανεπιστημιακών διδάκτρων τα οποία θα επηρεάσουν φυσικά και όλους τους Κύπριους φοιτητές που θα επιλέξουν να σπουδάσουν στην Αγγλία. Όλα δείχνουν πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.



Στα γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος στο Λονδίνο, εισέβαλαν διαδηλωτές μετά την ογκώδη πορεία που οργανώθηκε από φοιτητικά σωματεία με θέμα τον υπερδιπλασιασμό των πανεπιστημιακών διδάκτρων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε τις 50.000 κάτι που αιφνιδίασε τις αστυνομικές δυνάμεις που δεν περίμεναν περισσότερους από 20.000.

Η διαδήλωση κύλησε απολύτως ειρηνικά στο μεγαλύτερο μέρος της, αλλά η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο της αστυνομίας, όταν διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κατευθύνθηκαν προς το βρετανικό κοινοβούλιο, όπου ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία. Στη συνέχεια, φοιτητές, μαζί με καθηγητές, κατάφεραν να εισέλθουν στο Millbank Tower, την έδρα του κυβερνώντος κόμματος, σπάζοντας κάποιο τζάμι και ανάβοντας φωτιές έξω από το κτίριο. Η κατάληψη κράτησε για μερικές ώρες, με τους φοιτητές να ανεβαίνουν στην ταράτσα του κτιρίου και να πετούν αντικείμενα στα βρετανικά Μ.Α.Τ. που βρίσκονταν από κάτω.



Η αστυνομία έληξε την κατάληψη κάνοντας έφοδο στο κτίριο και στριμώχνοντας τους διαδηλωτές, ενώ έγιναν τουλάχιστον 32 συλλήψεις. Πάντως, οι φοιτητές που είχαν μαζευτεί έξω από το κοινοβούλιο φαίνεται πως σκοπεύουν να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία και κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού έχουν αρχίσει να προμηθεύονται με σκηνές και κουβέρτες.

Σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα Guardian με τους καταληψίες, οι δεύτεροι έστειλαν το εξής μήνυμα: «Στεκόμαστε ενάντια στις περικοπές, δείχνοντας αλληλεγγύη προς τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί. Είμαστε κατά όλων των περικοπών και της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης. Θέλουμε να δείξουμε την αντίθεσή μας προς το σύστημα των Tories που επιτίθεται στους φτωχούς και βοηθά τους πλούσιους. Αυτή είναι μόνο η αρχή.»


Συνέχεια


Φωτορεπορτάζ


These days, the stirring lines of Percy Shelley’s The Mask of Anarchy may seem unattainable. I don’t think so. Shelley was both a Romantic and political truth-teller. His words resonate now because only one political course is left to those who are disenfranchised and whose ruin is announced on a government spread sheet.


Πολιτική ανάλυση του John Pilger για τις εξελίξεις στην Αγγλία

(στα αγγλικά)





ΒΡΕΤΑΝΙΑ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στο: Millbank Occupied as 50,000 Protest Education Cuts

Εξεγέρθηκαν οι βρετανοί φοιτητές ενάντια στην κρατική πολιτική της κυβέρνησης Κάμερον για την παιδεία που προβλέπει τριπλασιασμό των διδάκτρων στα πανεπιστήμια. Τα δίδακτρα σήμερα είναι 3.290 λίρες ανά φοιτητή και κατ’ έτος. Η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτρέψει στα Πανεπιστήμια να τα αυξήσουν έως και τις 9.000 λίρες.

Αγανακτισμένοι οι πάνω από 50.000 φοιτητές, εισέβαλαν χτες στο κτίριο που στεγάζει την έδρα του Συντηρητικού Κόμματος στο Λονδίνο, αιφνιδιάζοντας το συντηρητικό πολιτικό κατεστημένο της Βρετανίας και βγάζοντας από την αφάνεια την οργισμένη νεολαία. Δεν γλίτωσε από την κριτική τους όλο το πολιτικό φάσμα μεταξύ αυτών και το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Οι φοιτητές άναψαν φωτιές και έσπασαν τζαμαρίες στα γραφεία των Τόρις καταλαμβάνοντας το κτίριο και ύψωσαν τη μαυροκόκκινη σημαία στην ταράτσα του κτιρίου.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στο: Castor-Transport 2010

Στη Γερμανία χιλιάδες αντιπυρηνικοί διαδηλωτές έχουν βγει εδώ και μέρες στους δρόμους και στα… δάση με σκοπό να αποκλείσουν τη σιδηροδρομική γραμμή από όπου θα περνούσαν βαγόνια με ραδιενεργά απόβλητα. Δέχτηκαν την καταστολή της γερμανικής αστυνομίας. Τελικά τα βαγόνια έφτασαν στον προορισμό τους αλλά οι διαδηλωτές επιμένουν…

ΓΑΛΛΙΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στο: paris/île-de-france

Στη Γαλλία οι εργαζόμενοι, φοιτητές και νεολαίοι συνεχίζουν να κινητοποιούνται παρά τη ψήφιση του νόμου Σαρκοζί για το συνταξιοδοτικό.

και εκτός Ευρώπης: Ν.ΚΟΡΕΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στο: G20, Stop Making Common People Pay for the Crisis!

Στη Σεούλ χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με δυνάμεις καταστολής μπροστά από το συνεδριακό κέντρο όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος της G20.


πηγή


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Revive Red Blogger template by Introblogger