Archives

0

Σάββατο μεσημέρι στο κέντρο της Λευκωσίας...

Πλανοδιο Στεκι Δρομου 29/3/11
Ο Μιχάλης καθόταν ή περπατούσε στην οδό Λήδρας πουλώντας λαχεία όπως κάνει καθημερινά, προσπαθώντας να βγάλει το μεροκάματο του. Την ίδια ώρα οπαδοί του ΕΛΑΜ μοίραζαν φυλλάδια στο κόσμο (πιθανώς εν όψη εκλογών), διακηρύσσοντας τις ρατσιστικές τους θέσεις εναντίον των μεταναστών που ζουν στη δική μας (!) πατρίδα. Όταν λοιπόν προσέγγισαν το Μιχάλη για να του δώσουν τη φυλλάδα τους , αυτός αφού έριξε μια ματιά, τη δίπλωσε και την άφησε στην άκρη. Λίγο αργότερα επέστρεψαν (μάλλον ενοχλημένοι) για να τον ρωτήσουν ποιά η γνώμη του για τους μετανάστες, και κατά πόσον θα έπρεπε να διωχθούν από τη δική μας (!) πατρίδα.. Ο Μιχάλης τους απάντησε ότι με την δικιά τους λογική θα έπρεπε να διωχθούν και οι κύπριοι που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν ως πολιτικοί ή οικονομικοί πρόσφυγες. Ο έντονος διαπληκτισμός που ακολούθησε είχε σαν αποτέλεσμα να ανάψουν τα αίματα και απ' τις δύο πλευρές. Παρόλα αυτά τα κωλόπαιδα του ΕΛΑΜ δεν του επιτέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο, παρά μόνο επέλεξαν ύπουλα να οπισθοχωρήσουν και να του επιτεθούν πισώπλατα όταν ο Μιχάλης έφευγε πάνω στο μηχανάκι του. Αφού τον κτύπησαν ενώ οδηγούσε (καθισμένος και εν κίνηση), ακολούθησε άγριος ξυλοδαρμός απ' τα 7 θρασύδειλα καλομαθημένα καλόπαιδα εναντίον του 60χρονου αξιοπρεπέστατου ανθρώπου.

Την ίδια μέρα, στον ίδιο δρόμο, μέλη της νεολαίας ενάντια στον εθνικισμό, ήταν στημένοι στο δρόμο όταν αστυνομικοί τους προσέγγισαν για να τους πουν να φύγουν (!) αφού η ασφάλεια τους απειλείτο απ΄ τους ελαμίτες που γυροφέρνουν στην περιοχή. Αυτό που ήξεραν οι αστυνομικοί δεν ήταν ο ξυλοδαρμός του Μίχαλου από εθνικιστές αλλά η κατάθεση που είχε κάνει την ίδια μέρα νιγηριανός μετανάστης στο αστυνομικό τμήμα της πύλης Πάφου, για ξυλοδαρμό εναντίον του από ρατσιστές.

Όπως καταλαβαίνεται οι επιθέσεις από φασιστοειδή του ΕΛΑΜ, έχουν γίνει πλέον συχνό φαινόμενο (αν όχι και χόμπι), στην κατά τα άλλα δημοκρατική κοινωνία μας. Τα φασιστοειδή που τις διαπράττουν, έχουν το θράσος να ζητούν και τη ψήφο των πολιτών, αφού θεωρούν τους εαυτούς τους εθνοσωτήρες. Αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήττει αφού ακόμα και η ίδια η αστυνομία με τη στάση της φαίνεται να τους συγκαλύπτει. Για να γίνω πιο κατανοητός, να αναφέρω ότι ο Μίχαλος, μετά την επίθεση ξυλοδαρμού, πήγε στην αστυνομία για κατάθεση, στην οποία ανέφερε ότι η επίθεση που δέχτηκε ήταν από μέλη του ΕΛΑΜ, αφού φορούσαν φανέλες όπου έφεραν το όνομα και τα μιλιταριστικά σύμβολα της οργάνωσης.

Πέντε μέρες αργότερα, η εφημερίδα ''ο Φιλελεύθερος'', έβγαλε άρθρο για το συμβάν, στο οποίο αναφέρει ότι η επίθεση έγινε από αγνώστους! Είναι άξιο απορίας λοιπόν για την εγκυρότητα και αξιοπιστία των πληροφοριοδοτών της εφημερίδας, δηλαδή της κυπριακής αστυνομίας. Επίσης η στάση των αστυνομικών να διώξουν από την οδό Λήδρας τα μέλη της νεολαίας ενάντια στον εθνικισμό, αντί να τους προστατεύσουν όπως πληρώνονται για να κάνουν, δείχνει τουλάχιστο τη μη διάθεση της αστυνομίας, να έχει οποιαδήποτε αντιπαράθεση μαζί τους.

Τέτοια γεγονότα τυγχάνουν, δυστυχώς, ελάχιστης σημασίας απ' το σύνολο των κυπρίων, οι οποίοι φαίνονται βολεμένοι και αποχαυνωμένοι στη σύγχρονη ευροκυπριακή πραγματικότητα και ξεχνούν τα δεινά που έφερε ο ακραίος εθνικισμός και φασισμός, σ΄ αυτό το τόπο. Στις μέρες μας η απειλή του γίνεται όλο και μεγαλύτερη. ''Το αυγό του φιδιού'' εκκολάπτεται με γοργούς ρυθμούς και βρίσκει τροφή στην ανασφάλεια των ανθρώπων, στην εθνική μας ταυτότητα και περηφάνια, στα σχολεία και στα γήπεδα. Μέχρι πιο σημείο και ως πότε θα ανεχόμαστε τους υπάνθρωπους σκατοκέφαλους, να χτυπούν, να πλήττουν και να θίγουν συνανθρώπους μας, οι οποίοι τολμούν ή απλά τυχαίνει να είναι διαφορετικοί από τα σκατά που φυλάνε μέσα τους.
1

Μια είδηση για σένα, αγνέ πατριώτη

Πλανοδιο Στεκι Δρομου 20/3/11

Σήμερα το μεσημέρι (19/9) νεο-φασίστες μέλη του Ε.ΛΑ.Μ απροκάλυπτα έδειραν λαχειοπώλη και έναν Νιγηριανό στην οδό Λήδρας.

Εν όψη των βουλευτικών οι φασίστες ετοιμάζουν την «προεκλογική τους εκστρατεία» στους δρόμους της Κύπρου.

Στην οδό Λήδρας προσσεγγίζουν τον κ. Μιχάλη, «τί γνώμη έχεις για τους ξένους;» τον ρωτάνε, «θέλεις να φύγουν οι ξένοι;», επαναλαμβάνουν. «Όχι!», απαντάει αυτός «με την ίδια λογική θα πρέπει να φύγουν οι Κύπριοι απ΄την Αγγλία, την Αυστραλία κ.ο.κ»...

Κάπως έτσι ξεκίνησε λογομαχία μεταξύ του κ. Μιχάλη και 6 εθνικιστών.
Στην συνέχεια, όταν επιχείρησε να φύγει με το μηχανάκι του δέχθηκε πισώπλατη επίθεση και απο τους 6 «περήφανους Σπαρτιάτες», πάλεψε μαζί τους μέχρι να φύγουν εγκαταλείποντας τον στα τραυματά του.

Τα υπερήφανα εθνικιστικά νιάτα έδρασαν για άλλη μια φορά στο κέντρο της Λευκωσίας . Η ηρωικές τους πράξεις θα γραφτούν και αυτές με χρυσά γράμματα δίπλα στα άλλα τους κατορθώματα.

Πρώτα ξυλοκόπησαν ένα Νιγηριανό. Δεν είναι ότι τα παιδιά είναι ρατσιστές. Αυτός ήταν προκλητικός με το χρώμα του.

Στην συνέχεια έδειραν ένα λαχειοπώλη. Οι απόψεις του για τους μετανάστες δεν έτυχαν της έγκρισης της περιπόλου.

Τα επεισόδια αυτά ευτυχώς δεν επηρέασαν τους συνέλληνες καταναλωτές οι οποίοι συνέχισαν αμέριμνοι τα ψώνια τους.

Για την πατρίδα και τον λαόΣτην πορεία μάθαμε ότι επιτέθηκαν και σε έναν Νιγηριανό.

Ο κ. Μιχάλης προέβηκε σε καταγγελία εναντίων του Ε.ΛΑ.Μ.

πηγή

Τα υπερήφανα εθνικιστικά νιάτα έδρασαν για άλλη μια φορά στο κέντρο της Λευκωσίας . Η ηρωικές τους πράξεις θα γραφτούν και αυτές με χρυσά γράμματα δίπλα στα άλλα τους κατορθώματα.

Πρώτα ξυλοκόπησαν ένα Νιγηριανό. Δεν είναι ότι τα παιδιά είναι ρατσιστές. Αυτός ήταν προκλητικός με το χρώμα του.

Στην συνέχεια έδειραν ένα λαχειοπώλη. Οι απόψεις του για τους μετανάστες δεν έτυχαν της έγκρισης της περιπόλου.

Τα επεισόδια αυτά ευτυχώς δεν επηρέασαν τους συνέλληνες καταναλωτές οι οποίοι συνέχισαν αμέριμνοι τα ψώνια τους.

Για την πατρίδα και τον λαό

πηγή

ELAM members attack lottery seller

AN elderly lottery ticket seller was yesterday beaten up by members of a nationalist group in the centre of Nicosia in broad daylight after he told them he disagreed with their beliefs.

Eye witnesses said Michalis Tsiakkas was beaten by two youths belonging to the anti-immigrant group, National Popular Front (ELAM), dozens of whom were handing out flyers in busy Ledra Street at lunchtime.

It all started as a shouting match on a side road off the popular shopping thoroughfare with several ELAM members, clad in their black t-shirts, surrounding him.

The argument seemed to have come to an end, with the ELAM members walking away and Tsiakkas getting on his moped to leave.

But seconds later, and while Tsiakkas was half-way through another side road next to the Debenhams department store, he was attacked by two youths wearing the trademark black ELAM t-shirts who threw him off his moped, hit him in the face and then fled the scene.

“The ELAM fascists attacked him,” an eyewitness told the Cyprus Mail.

Tsiakkas’ moped lay on the ground, plastic pieces strewn on the pavement.

Tsiakkas, face bleeding from the blows, walked away, down Ledra Street, seemingly searching for his attackers.

“Am I supposed to die because I think differently to them?” a distraught Tsakkas asked the Sunday Mail moments after the attack. “And people around me just watched. I can’t allow this (behaviour) for as long as I am alive.”

The trouble started when ELAM members handing out printed flyers outlining their views, asked Tsiakkas what he thought of immigrants in Cyprus.

“Don’t I have the right to defend my fellow human beings?” he said. “People are working here, don’t they have any rights?”

Tsiakkas told the nationalists that on their logic, Cypriots in the UK, Canada, USA and elsewhere in the world should also leave those countries.

“For working people, every land is a homeland. There exists something that's not good: fascism. This is what you should be attacking,” Tsiakkas said.

Police arrived on the scene shortly after the incident but by that time there was no sign of any member of ELAM on Ledra Street.

πηγή

0

Άμεση απελευθέρωση του Shanmukan Uthajenthiran

Πλανοδιο Στεκι Δρομου 14/3/11 ,


απο την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λεμεσού

Το ρατσιστικό Κράτος “τους” κρατά ανθρώπους στα μπουντρούμια του αγνοώντας αποφάσεις ανωτάτου δικαστηρίου για άμεση απελευθέρωση του.

Ο Shanmukan Uthajenthiran εθνικότητας ΤΑΜΙΛ υπήκοος από Σρι- Λάνκα βρίσκετε παράνομα στα κλουβιά – φυλακές του κράτους ενώ εκκρεμή η επίσημη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου για άμεση απελευθέρωση του.

Για άλλη μια φορά το απάνθρωπο κράτος “τους” δείχνει τα δόντια του και ξετυλίγει το πραγματικό και φασιστικό προσωπείο του σε ένα καταπιεσμένο άνθρωπο που μοίρα και η κατάσταση στο τόπο του τον έφεραν αντιμέτωπο με την “παρανομία”, να χρησιμοποίηση δηλαδή διαβατήριο άλλου προσώπου μόνο και μόνο για να ταξιδέψει σε χώρα όπου υπάρχει οργανωμένη κοινότητα ΤΑΜΙΛ. Και ενώ παραδέχτηκε την “παράνομη” πράξη του και εξέτισε την 3μηνη φυλάκιση που του επιβλήθηκε βρίσκετε ακόμα έγκλειστος στα αστυνομικά κρατητήρια του Blog 10 στις κεντρικές φυλακές.

Παρά τις επανειλημμένες ενημερώσεις σε πολιτικούς, ΜΜΕ και αστυνομία από το δικηγόρο του για άμεση απελευθέρωση του, κράτος και κυβέρνηση αδιαφορούν και αυθαιρετούν σαν μια σύγχρονη ΧΟΥΝΤΑ όπου εφαρμόζουν επιλεκτικά τους νόμους που οι ίδιοι θεσμοθέτησαν.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο “μυστικών” επιχειρήσεων σκούπας και μαζικών απελάσεων μεταναστών φοβούμενοι το πολιτικό κόστος που θα έχουν στις επερχόμενες εκλογές τους.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ SHANMUKAN UTHAJENTHIRAN

Κανένας όμηρος στα κρατικά μπουντρούμια

Το πάθος για την Λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά.

Υ.Γ. Παρακάτω η αποφαση του ανωτάτου δικαστηριου που ζητα την αμεση απευθερωση του. (αναδημοσιευση απο το http://osr55.wordpress.com)

http://osr55.wordpress.com/2011/01/18/%CF%87-%CE%BF-%CF%85-%CE%BD-%CF%84-%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CE%BF/

0

Στο Ουισκόνσιν παίζεται το μέλλον του συνδικαλισμού στις ΗΠΑ

Στο Ουισκόσιν παίζεται αυτή τη στιγμή το μέλλον των συνδικάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μία άνευ προηγουμένου μάχη διεξάγεται μεταξύ των εκπροσώπων των συνδικάτων των δημοσίων υπαλλήλων και του κυβερνήτη της πολιτείας, του ρεπουμπλικάνου Σκότ Γουόκερ, για τη διατήρηση του δικαιώματος της συλλογικής διαπραγμάτευσης, το οποίο ο κυβερνήτης θέλει να καταργήσει. Πρόκειται για έναν αγώνα με επιπτώσεις σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα σε άλλες πολιτείες που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.


Στο Ουισκόσιν παίζεται αυτή τη στιγμή το μέλλον των συνδικάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μία άνευ προηγουμένου μάχη διεξάγεται μεταξύ των εκπροσώπων των συνδικάτων των δημοσίων υπαλλήλων και του κυβερνήτη της πολιτείας, του ρεπουμπλικάνου Σκότ Γουόκερ, για τη διατήρηση του δικαιώματος της συλλογικής διαπραγμάτευσης, το οποίο ο κυβερνήτης θέλει να καταργήσει. Πρόκειται για έναν αγώνα με επιπτώσεις σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα σε άλλες πολιτείες που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Σε απάντηση σε αυτήν την προσπάθεια κατάργησης του δικαιώματος της συλλογικής διαπραγμάτευσης (το οποίο είναι ένα αποφασιστικό βήμα προς τη διάλυση των συνδικάτων), οι δημόσιοι υπάλληλοι κατέλαβαν το τοπικό κοινοβούλιο στο Μάντισον (την πρωτεύουσα της πολιτείας), οι 14 βουλευτές του Κογκρέσο που ανήκουν στο κόμμα των Δημοκρατικών έχουν καταφύγει στο γειτονικό Ιλλινόις προκειμένου να αποφευχθεί η ψηφοφορία, οι διαδηλώσεις έχουν παραλύσει την πόλη και τα σχολεία είναι κλειστά, επειδή δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί (αυτή ήταν η πρώτη κατηγορία εργαζομένων που κάλεσε σε μια άγρια απεργία). 70.000 ως 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μία διαδήλωση στις 27 Φεβρουαρίου.

Το περιεχόμενο του νέου νόμου που θέλει να περάσει ο κυβερνήτης

“…Δεν θέλουμε κάποιοι απατεώνες να εκμεταλλεύονται την εργατική δύναμη, δεν θέλουμε κάποιοι κακοποιοί να στηρίζουν με το νόμο αυτούς τους απατεώνες”. - Ρικάρντο Φλόρες Μαγκόν.

Στις 11 Φεβρουαρίου, ο κυβερνήτης Σκότ Γουόκερ εισήγαγε ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης για περίπου 175.000 τοπικούς και κρατικούς δημοσίους υπαλλήλους, ένα δικαίωμα που επιτρέπει στους εργαζόμενους να συνδικαλίζονται νόμιμα για να διαπραγματευτούν τους όρους εργασίας τους. Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει κάνει το πρώτο κοινοβουλευτικό βήμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αναμένεται η ψηφοφορία του στη Γερουσία.

Τα πιο σημαντικά μέτρα αυτού του νομοσχεδίου είναι τα εξής:

- οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι το ήμισυ του κόστους των συντάξεών τους και τουλάχιστον ένα 12,6% της ιατροφαρμακευτικής τους κάλυψης,

- καταργείται το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης για σχεδόν όλους τους δημόσιους υπαλλήλους που δουλεύουν για το Κράτος, το Δήμο ή την Πολιτεία (εκτός από την αστυνομία και τους πυροσβέστες) σε όλα τα άλλα ζητήματα εκτός από αυξήσεις μισθών,

- δεν επιτρέπεται στους κρατικούς υπαλλήλους να διαπραγματεύονται συμβάσεις για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους και όλες οι αυξήσεις μισθών θα γίνονται με βάση το ποσοστό του Δείκτη Τιμών Κατανάλωσης, έτσι ώστε οποιαδήποτε αύξηση πάνω από το ποσοστό αυτό θα πρέπει να εγκίνεται με δημοψήφισμα σε όλη την Πολιτεία

- όσο αφορά στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα πρέπει να ανανεώνουν τις άδειες τους κάθε χρόνο για να διατηρούν το καθεστώς τους, και οι εργαζόμενοι που είναι μέλη τους θα πρέπει να πιστοποιούν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα τη συνδικαλιστική τους δράση για να παραμείνουν ενεργοί στις οργανώσεις αυτές,

- επιπλέον, το Κράτος δεν θα επιτρέψει οι συνδρομές των συνδικάτων να γίνονται από τις κρατήσεις μισθών των μελών τους.

- Τέλος, οι δημόσιοι υπάλληλοι απαγορεύεται να συμμετέχουν σε νόμιμες διαμαρτυρίες, εάν ο κυβερνήτης κηρύξει την Πολιτεία σε κατάσταση “έκτακτης ανάγκης”.

Όλα τα μέτρα επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου του 2011, καθώς και η Διοίκηση Γουόκερ έχει κοινοποιήσει σε όλα τα συνδικάτα με τα οποία έχει συνάψει συμφωνίες σε διάφορα επίπεδα μέσα στην Πολιτεία του Ουισκόνσιν, πως οι συμφωνίες αυτές πρόκειται να ακυρωθούν στις 13 Μαρτίου. Ο Γουόκερ έχει επίσης απειλήσει να απολύσει 6.000 δημοσίους υπαλλήλους, αν δεν καταφέρει να περάσει το μέτρο, ακόμη και να τους στείλει στην Εθνική Φρουρά σε περίπτωση που διαρκέσει πολύ η αντίσταση των εργαζομένων.

Για να δικαιολογήσει αυτή την άγρια επίθεση στους εργαζομένους, ο Γουόκερ υποστηρίζει με καθόλου πειστικό τρόπο ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του έχει δέσει τα χέρια. Σε μία επιστολή του προς τους δημοσίους υπαλλήλους του Ουισκόνσιν, αναφέρει κάποια περίεργα στατιστικά στοιχεία για να υποστηρίξει το επιχείρημά του: “το τρέχον οικονομικό έτος, που λήγει στις 30 του Ιανουαρίου του 2011, αντιμετωπίζουμε ένα έλλειμμα του προϋπολογισμού της τάξης των 136.700.000 δολαρίων”.

Δεν αναφέρει όμως ότι, πριν από πρόσφατο σχέδιο του για χρεοκοπία, το κρατικό Νομοθετικό Φορολογικό Γραφείο είχε κάνει γνωστό ότι η Πολιτεία θα τελειώσει το έτος με πλεόνασμα. Ο Γουόκερ και οι ρεπουμπλικάνοι βύθισαν την Πολιτεία στα χρέη δαπανώντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε παροχές προς τους πλούσιους. Το νέο του σχέδιο για το χρέος έδωσε 48 εκατομμύρια δολάρια στις ατομικές ιδιωτικές ασφαλίσεις, με μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις, γνωστές ως HSA [1], από τις οποίες επωφελούνται μόνο οι πλούσιοι-άτομα με μέσο μικτό ακαθάριστο εισόδημα 139.000 δολάρια. Αυτές οι HSA χρησιμοποιούνται στην πραγματικότητα ως φορολογικοί παράδεισοι για τους πλούσιους, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί δεν τράβηξαν ούτε ένα δολάριο από τους λογαριασμούς τους.

Τα οφέλη για τους πλούσιους – τα οποία έφτασαν την Πολιτεία σε χρεοκοπία- οδήγησαν την πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Υπαλλήλων στον Τομέα των Υπηρεσιών, Mαίρη Κέυ Χένρι, να υποθέσει ότι η φετινή “δημοσιονομική κρίση” ίσως να έχει προγραμματιστεί επίτηδες, για να δικαιολογήσει αυτή την αντισυνδικαλιστική νομοθεσία.

Όμως το πιο αποκαλυπτικό στοιχείο είναι ίσως η πρόσφατη ανακάλυψη ότι στην πραγματικότητα δεν είναι οι φορολογούμενοι του Ουισκόσιν αυτοί που πληρώνουν τις συντάξεις και την υγειονομική ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που καταρρίπτει ένα από τα κύρια επιχειρήματα των συντηρητικών.

Σε μια λαμπρή εργασία ερευνητικής δημοσιογραφίας, ο συγγραφέας Ρικ Ούγκαρ ανακάλυψε ότι ” o Κυβερνήτης Σκότ Γουόκερ λέει ότι θέλει οι υπάλληλοι που έχουν ασφαλιστική κάλυψη που έχει προκύψει από συλλογικές διαπραγματεύσεις «να συμβάλουν περισσότερο» στο ποσό της σύνταξής τους και της ασφάλισης που έχουν. Λαμβάνοντας τα λόγια του κυβερνήτη Γουόκερ ως αληθινά, χωρίς καμία αμφισβήτηση, έχει κανείς την εντύπωση ότι αυτοί οι εργαζόμενοι παίρνουν κάτι δωρεάν, ότι παίρνουν ένα δώρο από τους φορολογούμενους. Δεν είναι έτσι όμως. Από κάθε δολάριο που επιχορηγεί τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων του Ουισκόνσιν, τα 100 λεπτά προέρχονται από τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους. Η χρηματοδότηση αυτή παρέχεται μέσω των κρατήσεων στους μισθούς των υπαλλήλων και της μετέπειτα επένδυσης τους στα συνταξιοδοτικά ταμεία της κυβέρνησης.

Το Ουισκόνσιν είναι μόνο η αρχή: ο φιλελευθερισμός και ο συντηρητισμός στις ΗΠΑ

To Ουισκόνσιν είναι μία από τις σαράντα πέντε πολιτείες των ΗΠΑ που έχει δημοσιονομικό έλλειμμα. Ο Γουόκερ εκτιμά το έλλειμμα του Ουισκόσιν στα 137 εκατομμύρια δολάρια για το υπόλοιπο του τρέχοντος οικονομικού έτος, και περίπου στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα δύο (το κράτος λειτουργεί με διετείς προϋπολογισμούς). Ωστόσο, σε αντίθεση με την κατάσταση σε πολλές άλλες πολιτείες των ΗΠΑ και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες σε όλο τον κόσμο, η δημοσιονομική «κρίση» στο Ουισκόσιν είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνητή: Ο Γουόκερ ορκίστηκε κυβερνήτης στις αρχές Ιανουαρίου και μέσα σε λίγες ημέρες νομοθέτησε, μαζί με τη νομοθετική εξουσία, φορολογικά οφέλη και φορολογικές ελαφρύνσεις για τους επιχειρηματίες. Το μισό του προβλεπόμενου ελλείμματος του προϋπολογισμού είναι συνέπεια αυτής της νομοθεσίας. Σε αντίθεση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση που, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μπορεί να τυπώσει χρήμα χωρίς όριο για να καλύψει τα χρέη της, οι πολιτείες δεσμεύονται από το Σύνταγμά τους να ισοσκελίζουν τους προϋπολογισμούς τους κάθε δύο χρόνια. Έτσι, το έλλειμμα του προϋπολογισμού γίνεται ένα υπέροχο όπλο που χρησιμοποιείται σε τακτική βάση για να πειθαρχηθεί η εργατική τάξη με το πρόσχημα της λιτότητας[2].

“Αυτό που συμβαίνει στο Ουισκόνσιν δεν έχει να κάνει μόνο με τον προϋπολογισμό”, δήλωσε πρόσφατα ο οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times, Πωλ Κρουγκμαν, φιλικά προσκείμενος στη σοσιαλδημοκρατία. “Είναι μια μάχη για την Εξουσία. Ο κ. Γουόκερ και οι υποστηρικτές του θέλουν να μετατρέψουν το Ουισκόνσιν και κατόπιν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια ολιγαρχία σαν κι αυτές του τρίτου κόσμου”.

Ο Ρίτσαρντ Τρούμκα, πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας και του Κογκρέσο των Βιομηχανικών Οργανώσεων (AFL-CIO), της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ομοσπονδίας της χώρας, ανέφερε ότι τα επιχειρήματα του Γουόκερ έχουν “αλλάξει” με τον καιρό για να δικαιολογήσει το σχέδιό του και ότι το σχέδιο αυτό “δεν δεν έχει καμία σχέση με τη δημοσιονομική κρίση”.

Πολλά άρθρα που δημοσιεύτηκαν στην αγγλοσαξονική αναρχική ιστοσελίδα libcom (http://www.libcom.org), δείχνουν ότι αυτό το μέτρο, το οποίο σύντομα θα εξαπλωθεί στις βιομηχανικές περιοχές της υπόλοιπης χώρας (Οχάιο, Ιντιάνα, Αϊόβα, Μίσιγκαν, κ.λπ.)[3], όταν και άλλοι κυβερνήτες αποφασίσουν να μιμηθούν τον Γουόκερ, βρισκόταν εδώ και πολύ καιρό στην πολιτική ατζέντα του Tea Party, την πιο συντηρητική κλίκα του ρεπουμπλικανικού κόμματος (ανεπίσημα) [4].

Πράγματι, μέλη του Tea Party διαδήλωσαν το πρώτο Σάββατο μετά την κατάληψη του κτιρίου του Καπιτωλίου απέναντι από τη συγκέντρωση που είχε γίνει έξω από την είσοδό του. Τα περίπου δύο χιλιάδες μέλη του Tea Party που συμμετείχαν (στη δική τους αντιδιαδήλωση), έδωσαν στόχο απέναντι στις πενήντα ή εκατό χιλιάδες ανθρώπων που διαδήλωναν στους δρόμους, διακόπτοντας την κυκλοφορία και καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του χώρου εντός του κτιρίου του Καπιτωλίου. Αγνοήθηκαν και στριμώχτηκαν σε μια γωνιά του στο πίσω μέρος του κτιρίου. Αναμενόταν ότι η παρουσία των μελών του Tea Party θα ήταν μια πρόκληση που θα μεγάλωνε την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά τελικά είχε μηδαμινό αποτέλεσμα [5].

Kill Bill”: Εργατικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο [6]

Αν οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούσαν τι είναι σε θέση να κάνουν, θα σταματούσαν τα τρένα που κινούνται στις τροχιές και τα πλοία που πλέουν στις θάλασσες” , Τζο Χιλλ (IWW).

Στις 11 Φεβρουαρίου, μια ομάδα περίπου 15 συνδικαλιστών ηγετών συναντήθηκαν στο Μάντισον για να βρουν μια «στρατηγική» για να αντιμετωπίσουν την πρωτοβουλία του κυβερνήτη. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος του Ουισκόνσιν και, όλοι μαζί, αποφάσισαν να ξεκινήσουν ένα εκστρατεία άσκησης πίεσης (lobbying) για να πιέσουν τους ρεπουμπλικάνους νομοθέτες και να τους αναγκάσουν να δεσμευτούν να γίνει ηπιότερο το νομοσχέδιο. Ενώ έκαναν αυτό, περισσότεροι από 100 μαθητές από ένα σχολείο του Stoughton (μία εργατούπολη), εγκατέλειψαν τις τάξεις τους για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον κυβερνήτη. Και αυτό ήταν μόνο μια μικρή πρόγευση από τα γεγονότα που θα συνέβαιναν τις επόμενες ημέρες, τα οποία έπιασαν εντελώς στον ύπνο τους συμμετέχοντες της ολιγομελούς αυτής συνάντησης.

Όταν η Επιτροπή της Κάτω Βουλής που Ουισκόνσιν, όρισε την 12η Φεβρουαρίου, ως ημερομηνία έναρξης για να συζήτηση της πρότασης νόμου του Γουόκερ, χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα εισέβαλλαν μαζικά στο Καπιτώλιο. Η επιτροπή υπολόγιζε ότι θα γινόταν κάτι πολύ μικρότερο από αυτό που έγινε και τελικά αναγκάστηκε να ακούσει πολλές μαρτυρίες και να απαντήσει σε ερωτήσεις (που τέθηκαν με κάποια συγκρατημένη επιθετικότητα) των ανθρώπων που κατέκλυσαν το κτίριο για 17 συνεχόμενες ώρες. Το απόγευμα, στην τεράστια πλατεία γύρω από το Καπιτώλιο πλέον δε χωρούσαν τα 15.000 άτομα που την είχαν καταλάβει.

Ήταν αυτή η μέρα, η Τρίτη, όταν η οργή ​​και η αγανάκτηση της εργατικής τάξης έγινε πραγματικά εμφανής. Πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις και προσκλήσεις για διαδηλώσεις στο Μάντισον, αλλά και σε στις πόλεις Ο Κλερ, Μιλγουόκι και Σουπίριορ. Σπουδαστές του ινστιτούτου Άπλτον εγκατέλειψαν το σχολείο τους για να διαμαρτυρηθούν. Στο Μάντισον, ο αριθμός των ανθρώπων γύρω από το Κοινοβούλιο έφτασε στους 25.000. Συμμετείχαν φοιτητές και καθηγητές από την πρωτεύουσα και από τις πόλεις της Πολιτείας. Εκείνη τη νύχτα-και όλες όσες ακολούθησαν- οι διαδηλωτές κατασκήνωσαν εκεί και την επόμενη μέρα (Τετάρτη), ο Διευθυντής Εκπαίδευσης του Μάντισον αναγκάστηκε να αναστείλει τα μαθήματα λόγω αποχής.

Από την Τετάρτη, η αποχή φοιτητών και καθηγητών (που τηλεφωνούσαν μαζικά στα σχολεία τους ζητώντας αναρρωτική άδεια) πολλαπλασιάζεται. Το μαθητικό κίνημα οργανώθηκε από στόμα σε στόμα και σε δίκτυα όπως το Facebook. Την Τετάρτη, εγκατέλειψαν τις τάξεις τους οργανωμένα μαθητές σε όλα τα σχολεία της Κλερ, Λα Κρος, Aπλτον, Γκριν Μπέι, Μάντισον και Μιλγουόκι και σε ορισμένες από τις πόλεις που βρίσκονται στις περιοχές Dodgeville, Fennimore, Holmen, Hudson, Iowa-Grant, Onalaksa, Platteville, River Falls, Tomah, West Salem, Viroqua και Shullsburg. Την Πέμπτη, τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν μπήκαν καν στον κόπο να ανοίξουν στο Μάντισον και στο Mιλγουόκι, καθώς και στα γύρω χωριά (Baraboo, Lodi, Middletown / Cross Plains, Wisconsin Dells, Monona Grove, Pardeeville, Randolph και Deerfield) και σε ορισμένες μικρές πόλεις που βρίσκονται μακρύτερα, όπως Belleville, Evansville, Mauston, New Lisbon και Janesville. Αυτά τα κλεισίματα δεν έγιναν ως αποτέλεσμα της τεράστια γενναιοδωρίας ης Επιτροπής Εκπαίδευσης ή του Διευθυντή Εκπαίδευσης, αλλά υποχρεωτικά λόγω της απουσίας εκπαιδευτικών και μαθητών (το 40% των εκπαιδευτικών στην Μάντισον τηλεφώνησε στα σχολείο του την Πέμπτη το πρωί λέγοντας ότι ήταν άρρωστοι).

Εάν οι λόγοι για να κατέβουν οι καθηγητές σε απεργία είναι προφανείς, για τους μαθητές δεν είναι τόσο προφανείς. Ορισμένοι αναλυτές το απέδωσαν στην έλξη που δημιουργεί η εξέγερση ενάντια στις σχολικές Αρχές, ως ένα είδος φευγαλέας περιπέτειας. Ωστόσο, στην ιστοσελίδα libcom (www.libcom.org) διαβεβαιώνουν ότι έχουν πάρει συνέντευξη από πολλούς από αυτούς τους μαθητές και πολλοί από αυτούς-ειδικά εκείνων που προέρχονται από τα χωριά στα περίχωρα των μεγάλων πόλεων- εξήγησαν ότι οι γονείς τους (εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας, οδηγοί, μεταφορείς, διοικητικοί υπάλληλοι και χαμηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι, καθηγητές, κ.α.) θα χάσουν τα πάντα, αν περάσει το νομοσχέδιο του Γουόκερ.

Την Πέμπτη, η αποχή των εκπαιδευτικών από την εργασία τους άρχισε να αποκτά διαστάσεις άγριας απεργίας. Αν και μόνο σχολεία σε 15 περιοχές ακύρωσαν όλα τα μαθήματα (σημειώστε ότι σε αυτή την απαρίθμηση συμπεριλαμβάνονται οι μεγαλύτερες περιοχές, οι οποίες εκπροσωπούν το ένα τέταρτο του συνόλου των μαθητών και καθηγητών της Πολιτείας), δε σταμάτησαν να καταφτάνουν στην πρωτεύουσα μαθητές και καθηγητές από όλες τις γωνιές του Ουισκόνσιν. Στην περίπτωση που μια ομάδα καθηγητών δεν μπορούσε να πάει στο Μάντισον, οι ίδιοι συγκαλούσαν συλλαλητήρια στην περιοχή τους.

Την ίδια ημέρα, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως στο Μάντισον, άρχισε να συμμετέχουν στη διαδήλωση γύρω από το Καπιτώλιο. Επίσης, το ίδιο έκαναν δημόσιοι υπάλληλοι από άλλες Πολιτείες. Εκτιμάται ότι την Πέμπτη 30.000 άνθρωποι βρίσκονταν γύρω από το Καπιτώλιο. Αυτή ήταν η ημέρα που παγιώθηκε μία συνήθεια που θα επαναλαμβανόταν τις υπόλοιπες ημέρες της κινητοποίησης: το πρωί διαδήλωναν εκείνοι που είχαν αποφασίσει να μην διανυκτερεύσουν έξω από το Καπιτώλιο και ο αριθμός των διαδηλωτών έφτανε στο μέγιστό του προς το μεσημέρι. Επιπλέον, το ποσοστό αυτό αυξανόταν καθώς περνούσαν οι μέρες. Την Παρασκευή, ήταν 40.000 άτομα και το Σάββατο, την ημέρα που πολλοί εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θα μπορούσαν να πάνε στη διαδήλωση χωρίς να φοβούνται για τη δουλειά τους, ο αριθμός αυτός ανήλθε μεταξύ 70.000 και 100.000 ανθρώπων.

Την Παρασκευή, πολλές ρεφορμιστές, μεταξύ των οποίων ο αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον και ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας, Ρίτσαρντ Τρούμκα, οι οποίοι έστησαν ένα μικρό σόου έξω από το Καπιτώλιο και μίσθωσαν λεωφορεία από διάφορες πανεπιστημιουπόλεις των πόλεων Milwaukee, Eau Claire, Green Bay, La Crosse, River Falls, Stout y Superior. Άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στα πανεπιστήμια των La Crosse, Milwaukee και Superior, καθώς και σε πόλεις όπως η Hudson, που δεν έχουν πανεπιστήμια. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Μάντισον, ο Τομ Μορέλο, τραγουδιστής και κιθαρίστας της rage μπάντας Against the Machine, διάβασε μια συγκινητική επιστολή που γράφτηκε από τους Αιγύπτιους εξεγερμένους που συμμετείχαν στην πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, προς τους εργαζομένους στο Ουισκόνσιν. Σε αυτήν την εκδήλωση και σε άλλες που ακολούθησαν, έγινε αναφορά στον “Χόσνι Γουόκερ”.

Τα συνδικάτα με τα περισσότερα μέλη οργάνωσαν τις επίσημες εκδηλώσεις που έγιναν γύρω από το Καπιτώλιο. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η Αμερικανική Ομοσπονδία Πολιτειακών και Δημοτικών Υπαλλήλων (AFSCME), η Ένωση Εκπαιδευτικών του Ουισκόνσιν (μεταξύ αυτών είναι και οι καθηγητές από το Μάντισον) και η Αμερικανική Ομοσπονδία Δασκάλων (AFT). Μαζί με το καπιταλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα, προσπαθούν να ξεκινήσουν μια εκστρατεία άσκησης πίεσης (lobbying) για να υποχρεώσουν μια χούφτα ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών να υποχωρήσουν και να αλλάξουν αυτά που θεωρούν ότι είναι τα χειρότερα σημεία του νομοσχεδίου Γουόκερ. Προφανώς, οι ηγέτες των μεγάλων συνδικάτων φοβούνται ότι θα χάσουν μέλη (πράγμα που θα ήταν μια αναπόφευκτη συνέπεια της μείωσης της εξουσίας τους και της επιβολής αυστηρότερων προϋποθέσεων για την ίδρυση ενός συνδικάτου) και, κατά συνέπεια, έσοδα. Το σημείο που ανησυχεί περισσότερο τους Δημοκρατικούς είναι αυτό που αναφέρεται στην κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφού χωρίς αυτές η ικανότητά τους να επηρεάζουν τους ηγέτες των συνδικάτων θα είναι ένα άχρηστο εργαλείο, αφού αυτοί θα καταστούν κοινωνικοί παράγοντες χωρίς καμία πρακτική εξουσία στην κοινωνία. Επιπλέον, μια μείωση των εσόδων των συνδικάτων θα επιφέρει επίσης μια μείωση των δωρεών προς το κόμμα τους εκ μέρους της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Η μόνη δύναμη που θα έχουν είναι αυτή ως κρατικοί παράγοντες, αλλά θα χάσουν την κοινωνική στήριξη και νομιμότητα τους. Σε απάντηση προς τη νομοθετική πρωτοβουλία του Γουόκερ, οι δράσεις τους απλά περιορίζονται στο να τον αποκαλούν “ανήθικο”, “βάρβαρο”, που δρα έξω από την πολιτισμένη κομματική πολιτική, τον οποίο πρέπει να φέρουμε στον ίσιο δρόμο, αλλά κυρίως- για το φόβο νομικών κυρώσεων που θα μπορούσαν να εισπράξουν- δεν έχουν κάνει τίποτα για να οργανώσουν ή να ενθαρρύνουν μία άγρια απεργία.

Οι εργαζόμενοι και οι μαθητές που συμμετείχαν στην κατάληψη του Καπιτωλίου έχουν διαφορετικές απόψεις από τους Δημοκρατικούς. Πιστεύουν ότι τα συνδικάτα τα τελευταία χρόνια-ακόμη και στην προ-Γουόκερ περίοδο- έχουν επικεντρωθεί πάρα πολύ σε συγκεκριμένες διεκδικήσεις κατά της λιτότητας, αλλά τώρα ο αγώνας δεν περιορίζεται στην καταγγελία των περικοπών των μισθών και των συντάξεων, αλλά στρέφεται εναντίον ολόκληρης της πολιτικής ως νοοτροπία (από το τοπικό ή δημοτικό ως το εθνικό επίπεδο), η οποία επιχειρεί να ισοπεδώσει το ήδη χαμηλό βιοτικό επίπεδο τους που και έχει αυξήσει τις εξουσίες αυτών που βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις κάθε επαγγέλματος, με την πρόθεση την ένταση των αυταρχικών και αυθαίρετων πρακτικών στους χώρους εργασίας. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι πολλοί από τους ανθρώπους που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες ταυτίζονται και ταυτίζουν τις δράσεις τους σε μεγάλο βαθμό με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Αίγυπτο και την Τυνησία και καταγγέλλουν δημοσίως τη στήριξη που παρέχεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε αυτά τα δικτατορικά καθεστώτα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα libcom, η συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλωτών είναι υπέρ της ανατροπής του Γουόκερ και υπάρχει ένας πυρήνας περίπου 2.000 ως 3.000 ανθρώπων που είναι πεπεισμένοι ότι εάν μιμηθούν τους συντρόφους τους στο Κάιρο θα το πετύχουν[7].

Ο εχθρός μέσα στα ίδια τα συνδικάτα

Με τον ίδιο τρόπο που κανείς δεν διστάζει να επικρίνει το υπερσυντηρητικό ρεπουμπλικανικού κόμμα, σε άρθρα που έχουν δημοσιευθεί σε αγγλόφωνα δίκτυα αντιπληροφόρησης γίνεται προειδοποίηση για τους κινδύνους που διατρέχουν οι εργαζόμενοι, αν ακούσουν το Δημοκρατικό Κόμμα και τους συνδικαλιστές ηγέτες: αν οι εργαζόμενοι συνεχίσουν να είναι στο δρόμο και συνεχίσουν την κατάληψη της πρωτεύουσας, ο Γουόκερ αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει, προς μεγάλη λύπη του, ότι θα πρέπει να διαπραγματευτεί με κάποιον για να κατευνάσει την οργή των μαζών. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι ο Γουόκερ θα προσπαθήσει να διατηρήσει το νόμο του όσο το δυνατόν πιο αλώβητο, γι’ αυτό και θα προσπαθήσει να διαπραγματευθεί με το Δημοκρατικό Κόμμα, αντί με τους εργαζόμενους (οι οποίοι παίζουν πολλά περισσότερα από τους πολιτικούς). Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, θα δώσουν εντολές στους «λακέδες» τους στις ηγεσίες των συνδικάτων να προχωρήσουν σε εκτόνωση των κινητοποιήσεων. Ως εκ τούτου, οι βάσεις στο Ουισκόνσιν θα πρέπει να αγνοήσουν τις εκκλήσεις που μπορεί να γίνουν σύντομα από τους ηγέτες τους, αν οι Δημοκρατικοί συμφωνήσουν με τον Γουόκερ, έχοντας κατά νου ότι η συνδικαλιστική γραφειοκρατία σε όλες τις χώρες βρίσκεται στο πλευρό της εργοδοσίας ή/και του Κράτους, όταν οι συγκρούσεις ριζοσπαστικοποιούνται. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκείνοι που βρίσκονται στην ηγεσία των εργατικών οργανώσεων υπερασπίζονται τα πιο βασικά δικαιώματα των μελών τους, και μπορεί ακόμη και στηρίξουν και άλλους αγωνιστές κάποιες φορές, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι έχουν συμφέροντα που συχνά αντιτίθενται σε αυτά των βάσεων.

Το περασμένο φθινόπωρο στη Γαλλία, όλο το προηγούμενο χρόνο στην Ελλάδα και πρόσφατα στην Ισπανία, τα μεγάλα συνδικάτα- αναλογικά πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που υπάρχουν στις ΗΠΑ- απέδειξαν ότι δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στις ανοικτές συγκρούσεις με το Κεφάλαιο ή με το Κράτος. Το ίδιο ισχύει και στο Μάντισον: αργά το βράδυ της Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου, η Μαίρη Μπελ, πρόεδρος του Συμβουλίου των Εκπαιδευτικών Συλλόγων του Ουισκόνσιν και ο Μάρτυ Μπέιλ, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Πολιτειακών και Δημοτικών Υπαλλήλων του Ουισκόνσιν, εγκατέλειψαν κάθε επιδίωξη αγώνα για καλύτερους μισθούς, συντάξεις και κυρίως συνθήκες εργασίας… Αργότερα δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι οι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι «τους», θα κάνουν το καθήκον τους για την εξάλειψη του ελλείμματος, πέρα από την καθημερινή εκμετάλλευση στην εργασία, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητά τους στους εργοδότες… Το συνδικάτο των δασκάλων του Μάντισον άρχισε να προτείνει στα μέλη τους να επιστρέψουν στην εργασία τους την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου. Τα συνδικάτα θα αγωνιστούν για να διατηρήσουν την πηγή της δύναμής τους, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συνδρομές των μελών τους και τίποτε παραπάνω.

Το κύριο ενδιαφέρον των ηγετών των συνδικάτων είναι να πληρώνονται οι συνδρομές και οι άλλες οικονομικές συνεισφορές που λαμβάνουν τα συνδικάτα. Έτσι, αυτό που επιδιώκουν είναι η επιβίωση τους και η άνετη(βολική) θέση που έχουν στην ηγεσία των συνδικάτων. Και ως μέσο για να εξασφαλιστεί αυτό, τους συμφέρει να διατηρήσουν καλές σχέσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα και θα υπερασπιστούν, με οποιοδήποτε κόστος, το status quo που έχει αποκτήσει ο συνδικαλισμός της εποχής μας, αν και γι’ αυτά θα υποχρεωθούν να βρεθούν αντιμέτωποι με τους ίδιους τους τους συντρόφους. Στην πραγματικότητα, μερικοί αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τα μέλη της ηγεσίας των συνδικάτων αφαίρεσαν τα πιο «εμπρηστικά» πανό όπως εκείνα που έγραφαν «Walk like an egyptian»[8].

Από την πλευρά του, το Δημοκρατικό Κόμμα έχει τη δική του ατζέντα. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει καταγγείλει ήδη την “επίθεση κατά των συνδικάτων” που διαπράττεται από τον κυβερνήτη του Ουισκόνσιν, αλλά εμπλεκόμενος στη δική του μάχη με τους ρεπουμπλικάνους για να ψηφίσουν την επέκταση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού πριν από τις 4 Μαρτίου, έχει επιλέξει να μην συμμετέχει πολύ ενεργά στην υπόθεση. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πολύ πονηρός για να υποπτευθεί ότι ίσως “παραχωρήσει” κάτι από τη μία για να κερδίσει κάτι από την άλλη, αλλά πάντα επικρίνοντας τις δράσεις του Γουόκερ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να διατηρήσει αλώβητη την εικόνα του.

Η πρωτοβουλία των εργαζομένων και των δημοσίων υπαλλήλων με έδρα το Ουισκόνσιν έχει θέσει σε κίνδυνο μερικά από τα συμφέροντα κομμάτων και συνδικάτων. Επί του παρόντος, πολλοί ηγέτες καταβάλλουν προσπάθειες για να ανακτήσουν τον έλεγχο των μελών τους (τα οποία, αγνοώντας όλες τις εντολές που έχουν λάβει, πραγματοποίησαν μία από τις πιο άγριες απεργίες των τελευταίων χρόνων), επειδή φοβούνται ότι αυτά μπορούν να συνειδητοποιήσουν όχι μόνο ότι είναι σε θέση να ενεργούν χωρίς να χρειάζονται τους προϊστάμενους τους στην ιεραρχία, αλλά και ότι η ανεξάρτητη δράση τους είναι πολύ πιο αποτελεσματική.

Το πιο σημαντικό τώρα είναι αυτό το πνεύμα ανεξαρτησίας να διατηρηθεί ζωντανό μεταξύ των εργαζομένων στο Μάντισον.

Σημειώσεις

[1] Οι HSAs (Λογαριασμοί Ταμιευτηρίου για την Υγεία) είναι μία ατομική ιδιωτική ασφάλιση (δεν είναι όπως η ασφάλιση που κάνει η επιχείρηση στους εργαζομένους και, επομένως, είναι ίση για όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας) με φορολογικά πλεονεκτήματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

[2] Την πλήρη εξήγηση του γιατί το έλλειμμα στο Ουισκόνσιν είναι τεχνητό, μπορείτε να διαβάσετε(στα αγγλικά) στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου “Έκθεση από το Madison: Φασίστες και Συνδικάτα στις βόρειες Η. Π. Α. ” ( http://libcom.org/news/report-madison-fascists-unions-us-north-22022011 ).

[3] Rust Belt στο αρχικό κείμενο: κυριολεκτικά “σκουριασμένη ζώνη”. Είναι η βιομηχανική ζώνη. Έτσι ονομάζονται οι ΒΔ πολιτείες των ΗΠΑ που κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου μέρος του εικοστού αιώνα ήταν μια πλήρως βιομηχανοποιημένη περιοχή, αλλά από τη δεκαετία του ‘70 και του ‘80 χρόνια δέχτηκε τις συνέπειες της μετεγκατάστασης της βιομηχανίας στο εξωτερικό και σε πολιτείες στο νότο των ΗΠΑ, όπου το ποσοστό του συνδικαλισμού ήταν και είναι πολύ χαμηλότερο.

[4] Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Tea Party, υπάρχουν πολλά άρθρα στην εφημερίδα El Pais (www.elpais.com, στα ισπανικά) που επικρίνουν δριμύτατα αυτή την κλίκα (πράγμα που δεν είναι πολύ δύσκολο, αρκεί απλά να καταγράψει κανείς τις ιδέες τους ), σε μια προσπάθεια της εφημερίδας του Grupo Prisa να μας κάνουν να τη δούμε ως “λογική” και “μετριοπαθή”. Αυτή είναι η στάση και του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα απέναντι σε αυτούς τους φασίστες.

[5] http://www.modestoanarcho.org/2011/03/looking-toward-wisconsin-interview-with.html

[6] Κατά γράμμα μετάφραση “Σκοτώστε τον προτεινόμενο νόμο”, λογοπαίγνιο με τον τίτλο της ταινίας “Kill Bill”

[7] Μπορείτε να διαβάσετε (στα αγγλικά), μία αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο των γεγονότων της εισβολής στο Καπιτώλιο στο «Εντυπώσεις από το Μάντισον» (“Impressions of Madison”)
(http: / / libcom.org/blog/impressions-madison-25022011).
Μπορείτε επίσης να διαβάσετε ένα φυλλάδιο του IWW που μοιράστηκε σε αυτές τις διαδηλώσεις στο:
http://libcom.org/library/iww-general-strike-pamphlet

[8] Λογοπαίγνιο με ένα γνωστό τραγούδι της δεκαετίας του ‘80 (http://www.youtube.com/watch?v=cjI4p8_NZVc&feature=related)

μετάφραση από: www.klinamen.org

πηγή

0

10 Μάρτη DON’T VISIT GREECE!

Πλανοδιο Στεκι Δρομου 7/3/11
300 ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ Ή ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

10 ΜΑΡΤΗ10 Μάρτη: Μέρα δράσεων αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο για τους 300 μετανάστες-εργάτες απεργούς πείνας της Ελλάδας
Παρακαλείστε να δημοσιεύσετε, να τυπώσετε και να διαδώσετε το ακόλουθο κείμενο


Τελευταίες ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ελλάδα:

Μπορεί να έχετε ακούσει πως η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα για να επισκεφτείτε, με πεντανόστιμα φαγητά και πολύ φιλόξενους ανθρώπους. Προσοχή: Αυτή δεν είναι όλη η αλήθεια. Η πραγματικότητα για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες είναι εντελώς διαφορετική. Υπάρχει γενικευμένη απειλή παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απόδημοι και επισκέπτες, που περνούν τα ελληνικά σύνορα, ενδέχεται να μεταφερθούν σε κέντρα κράτησης για 2-4 μήνες ή και περισσότερο. Αν και όταν αφεθούν ελεύθεροι οι επισκέπτες αυτοί, υποχρεώνονται να δουλέψουν σε αγροτικές δουλειές, στην ντόπια βιομηχανία, στο οργανωμένο έγκλημα, ή ως μικροπωλητές στο δρόμο, χωρίς χαρτιά ή κανενός είδους πολιτικά δικαιώματα. Επισκέπτες της Ελλάδας προειδοποιούνται για εκμετάλλευση, μηδενική ανοχή, μίσος, συκοφάντηση και αδιάκριτη βία εκ μέρους του ελληνικού κράτους…

Η Ελλάδα εκμεταλλεύεται περίπου 500.000 παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες προκειμένου να ανορθώσει τα άθλια οικονομικά της. Τον προηγούμενο χρόνο, σχεδόν 140.000 μετανάστες πέρασαν τα ελληνικά σύνορα με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Οι περισσότεροι από αυτούς πρόκειται να παραμείνουν παράνομοι για χρόνια και να αντιμετωπιστούν σαν ανεπιθύμητοι σύγχρονοι σκλάβοι.

Από την 25η Ιανουαρίου, 300 μετανάστες που ζουν και δουλεύουν για πολλά χρόνια στην Ελλάδα ξεκίνησαν μια πανελλαδική απεργία πείνας, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Διεκδικούν τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς χαρτιά της Ελλάδας. Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων των μεταναστών, εργατών και πολιτών του κόσμου.

Στις 10 Μάρτη η απεργία πείνας θα έχει μπει στην 45η μέρα, ωστόσο το ελληνικό κράτος δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα στα δίκαια αιτήματά τους!

Καλούμε ανθρώπους στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο να πραγματοποιήσουν δράσεις πολιτικής ανυπακοής στις 10 Μάρτη, σε αλληλεγγύη με τους 300 απεργούς πείνας. Καλούμε όλους/ες να στοχεύσουν σε δράσεις εναντίον σημείων ελληνικού τουρισμού: Το 15% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) προέρχεται από τον τουρισμό. Στην πραγματικότητα, ο τουρισμός και η μετανάστευση είναι δυο πλευρές του νόμιμου δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης.

Προτείνουμε έναν εύκολα προσβάσιμο στόχο, που μπορείτε να βρείτε σχεδόν σε κάθε χώρα: τα γραφεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Μπορείτε, π.χ., να διαδηλώσετε απ’ έξω, να τα μπλοκάρετε, να τα καταλάβετε, να μοιράσετε ενημερωτικά φυλλάδια ή να πραγματοποιήσετε άλλες δημιουργικές δράσεις μπροστά, μέσα ή γύρω από τα γραφεία του ΕΟΤ (διευθύνσεις των γραφείων του ΕΟΤ σε διάφορες χώρες).

Αν δεν υπάρχει γραφείο του ΕΟΤ στην πόλη σας, μπορείτε να στοχεύσετε τις δράσεις σας ενάντια σε ελληνικές πρεσβείες ή εταιρείες, ή απλώς να διαμαρτυρηθείτε σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους ή στα μέσα ενημέρωσης.

300 ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ Ή ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1270333
0

Αλληλεγγύη στους 300 απεργούς πείνας

Πλανοδιο Στεκι Δρομου 3/3/11


Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300, ανταποκρινόμενη στην πρόταση των μεταναστών απεργών πείνας, καλεί σε διαδήλωση αλληλεγγύης την Παρασκευή 4 Μάρτη (Μουσείο, 6:00).

Την ώρα που 100 απεργοί πείνας βρίσκονται στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Τετάρτη βράδυ), η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει την πολιτικά έωλη αδιαλλαξία της με τα μόνα όπλα που της έχουν απομείνει: το ψέμα και τη συκοφάντηση. Μάταιη η προσπάθεια όμως. Αυτό το «κράτος που προσπαθεί να θριαμβεύσει με μια ατέλειωτη στριγκλιά» παρουσιάζεται ανήμπορο μπροστά στο φρόνημα και το ήθος των 300 απεργών πείνας, που αγωνίζονται με μόνο όπλο εκείνο το βασικό πυρήνα της ύπαρξης που παραμένει πάντοτε αναπαλλοτρίωτος από την εξουσία.

Κάθε μέρα που περνάει, η πολιτική χειρονομία των μεταναστών απεργών πείνας βρίσκει ολοένα και περισσότερους αποδέκτες. Ολοένα και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι αυτός ο αγώνας που συνεχίζεται 38 ημέρες τώρα στην Υπατία, το ΕΚΘ και τα νοσοκομεία, δεν είναι μόνο αγώνας ενάντια στο απαρτχάιντ που υφίστανται οι ξένοι εργάτες. Είναι αγώνας όλων των εργαζόμενων ενάντια στην οργανωμένη αθλιότητα που στραγγαλίζει το παρόν και λεηλατεί το μέλλον.

Μένει πια στην κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις τις. Ή να αποδεχτεί το αυτονόητο ή να πάρει τη δική της θέση στη βίβλο της αγριότητας.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας

Πανελλαδική απεργία πείνας μεταναστών


Δεν θα απελαθεί κανένας από τους μετανάστες απεργούς πείνας για ένα χρόνο, διαβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στη ΝΕΤ. Επανέλαβε ότι η μόνη διέξοδος είναι να υπαχθούν σε καθεστώς ανοχής, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να γίνει διάλογος προκειμένου να εξεταστούν τα αιτήματά τους. Οι μετανάστες βρίσκονται στην 38η ημέρα απεργίας πείνας, ενώ τους 81 έχουν φτάσει εκείνοι που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και 17 της Θεσσαλονίκης.

Συνέχεια


Τώρα με την κρίση για τη μετανάστευση θα μιλάμε;

Το προφανές: Στο όνομα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, είμαστε πάντα με τους εκμεταλλευόμενους, ποτέ με τ’αφεντικά.

Μια κρυφή αλήθεια: Πριν από την κρίση, η κοινωνία είχε μόνο να κερδίσει από την αλληλεγγύη σε μετανάστες και πρόσφυγες. Τώρα, αν δεν δείξει αλληλεγγύη, έχει μόνο να χάσει. Θυμηθείτε την τελευταία φορά που μετά από μια κρίση μιλούσαν για αποδιοπομπαίους τράγους και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ήταν δεκαετία του 1930 και δεν τη λέγαν Frontex αλλά Βέρμαχτ…

Ποιον συμφέρει να παραμένουν οι μετανάστες σε παρανομία;

Το προφανές: Για δυο δεκαετίες η παράνομη μετανάστευση προσέφερε στην Ελλάδα φτηνή «μαύρη» εργασία, για τα «μεγάλα έργα» και την φαραωνική σπατάλη των Ολυμπιακών αλλά και για κάθε είδους μικρά και μεγάλα αφεντικά. Παράλληλα, δημιούργησε κυκλώματα παράνομης διακίνησης με τεράστια κέρδη.

Μια κρυφή αλήθεια: Πέρα από τα άμεσα χρηματικά κέρδη, το σύστημα διατηρεί τους μετανάστες σε παρανομία ώστε να υπονομεύει τα δικαιώματα και των ντόπιων. Όταν τα αφεντικά μετατρέπουν τους μετανάστες σε ανθρώπους-σκουπίδια, όλη η κοινωνία μετατρέπεται σε χωματερή δικαιωμάτων.

Ποιον συμφέρει μια ελλάδα-φυλακή;

Το προφανές: Όπως αναγνωρίζουν ακόμα και κυβερνητικά στελέχη, τα τείχη, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και οι πλωτές φυλακές δεν πρόκειται να ανακόψουν την είσοδο των απελπισμένων. Αυτό που καταφέρνουν είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης και η αύξηση του κέρδος των δουλεμπόρων (με το ανάλογο κόστος σε ανθρώπινες ζωές). Η εξαθλίωση των προσφύγων σε γειτονιές της Αθήνας, στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα δημιουργεί διαπραγματευτικό χαρτί για τις σχέσεις με τις χώρες της Ε.Ε. και την Τουρκία.

Μια κρυφή αλήθεια: Όταν η καταστολή, η αστυνομία και ο στρατός παρουσιάζονται συνέχεια ως η λύση για τα κοινωνικά ζητήματα, τότε στρώνεται ο δρόμος για τη χούντα της εποχής του ΔΝΤ.

Πόσοι τελικά χωράμε;

Το προφανές: Η ανθρώπινη δραστηριότητα, σε μια κοινωνία δικαιοσύνης και σε ισορροπία με τη φύση, αυξάνει πάντα τον κοινωνικό πλούτο. Εκεί χωράμε όλοι. Όταν εξορίζονται η ανθρωπιά, η λογική και τα δικαιώματα, τότε τελικά δεν χωράει κανείς…

Μια κρυφή αλήθεια: Πριν ξεσπάσει η ολομέτωπη επίθεση που αποκαλούνε κρίση, μια έρευνα του ΟΗΕ ανέφερε ότι αν η ΕΕ θέλει να διατηρήσει την αναλογία παραγωγικού/μη παραγωγικού πληθυσμού του 1995, θα χρειαστεί 135 εκατομμύρια μετανάστες ως το 2025. Τελικά, τα αφεντικά προτίμησαν την αύξηση των χρόνων εργασίας, τη μείωση των συντάξεων και την κατεδάφιση της κοινωνικής πρόνοιας…

Με απλά λόγια, όσο λιγότερα τα δικαιώματα, τόσο λιγότεροι χωράμε…

Όλα για όλους ή τα πάντα στα αφεντικά

Σήμερα στην Ελλάδα δεν χωράνε οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, αλλά ούτε και οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς, οι δημόσιοι υπάλληλοι, ούτε οι εργάτες (όταν ο εργάτης στην Κίνα δουλεύει με 85 € το μήνα…), ούτε βέβαια χωράνε οι αγρότες (150.000 μικρομεσαίοι αγρότες εγκατέλειψαν την παραγωγική διαδικασία πριν από την κρίση και η Ελλάδα, από αυτάρκης διατροφικά, έφτασε να εισάγει τα πάντα).

Είκοσι χρόνια τώρα οι πολυεθνικές και η μαφία των τραπεζών μεταφέρουν κεφάλαια και επιχειρήσεις εκεί όπου το κέρδος είναι μεγαλύτερο και τα δικαιώματα ανύπαρκτα ενώ, μέσω του δανεισμού και του χρέους, καταστρέφουν χώρες ολόκληρες.

Είκοσι χρόνια τώρα η ελληνική κοινωνία, μπουκωμένη στα ανούσια προνόμια του καταναλωτισμού και του life-style, ακολούθησε τυφλά τις σειρήνες του συστήματος της λεηλασίας και της απανθρωπιάς. Σήμερα βλέπει μουδιασμένη να της αφαιρούνται όλα τα ουσιώδη: ασφάλιση, συντάξεις, περίθαλψη, εκπαίδευση…

Εδώ, όπως και παντού, η αντίσταση στο χρεωκοπημένο σύστημα που μας καταστρέφει είναι η μόνη επιλογή. Εδώ, όπως και παντού οι αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι η μόνη μας ελπίδα.

Aπό την Κ. Κούνεβα μέχρι τους απεργούς στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, από τους αιγύπτιους ψαράδες της Μηχανιώνας μέχρι τους απεργούς πείνας εργάτες γης στα Γιάννενα, από τους απεργούς στη Σκάλα Λακωνίας μέχρι την απεργία πείνας των 300, οι αγώνες των μεταναστών μας δείχνουν το δρόμο της αντίστασης και της αξιοπρέπειας.

Μόνο με την αλληλεγγύη στους αγώνες των μεταναστών για πλήρη δικαιώματα
μπορεί να υπάρξει αντίσταση στον εφιάλτη που ετοιμάζουν για όλους μας


Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 Μετανάστες

Απεργούς Πείνας στην Θεσσαλονίκη


0

Αποκριάτικο Πάρτυ Δρομου

Πλανοδιο Στεκι Δρομου 1/3/11
Ιθαγενείς και Τσιγγάνοι κατεβείτε στους δρόμους της Λευκωσίας για ένα κινούμενο καρναβαλίστικο πάρτυ δρόμου. Μεταμφιεστείτε, φέρτε τους φίλους σας, τα μουσικά σας όργανα και ότι άλλο σας φτιάχνει τη διάθεσηRoute/ Διαδρομή


2:30 μάζεμα στην Πλατεία Ελευθερίας/gathering at Eleftheria square

4:00 εκκίνηση/departure

5:00 τέρμα της οδού Λήδρας/end of Ledra street

6:30 οδός Θησέως/Thiseos street

8:00 OXI Roundabout

9:00 Λεωφόρος Μακαρίου/Makariou street

11:00 πλατεία Φανερωμένης/Phaneromeni square
 
Revive Red Blogger template by Introblogger