You Are Reading

2

ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΗΜΟ SAN JUAN COPALA ΣΤΗΝ ΟΑΧΑΚΑ.

Πλανοδιο Στεκι Δρομου 7/6/10 ,
ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΗΜΟ SAN JUAN COPALA ΣΤΗΝ ΟΑΧΑΚΑ.

15 Μαΐου 2010


Προς τους ιθαγενικούς λαούς στο Μεξικό και στον κόσμο.

Προς τα μέσα επικοινωνίας

Προς την εθνική και διεθνή κοινή γνώμη.

Προς τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εθνικές και διεθνείς.

Προς το κοινωνικό κίνημα, τις δημοκρατικές οργανώσεις των λαών στο Μεξικό και στον κόσμο.

Προς την Άλλη Καμπάνια.

Προς τις γυναίκες και τους άντρες που ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο και έναν κόσμο διαφορετικό.





Οι κοινότητες και οι άνθρωποι που αποτελούμε τον Αυτόνομο Δήμο San Juan Cópala, έχουμε υποστεί τους τελευταίους μήνες μια σειρά από βίαιες επιθέσεις. Οι άνθρωποι που στηρίζουν αυτό το εγχείρημα έχουν αντισταθεί με γενναιότητα και όσοι έχουν σταθεί στο πλευρό μας για να μας υπερασπιστούν δεν έχουν υπολογίσει κανένα κόστος.



Ένα ξεκάθαρο παράδειγμα γι’ αυτό είναι η τραγική απώλεια της Bety Cariño και του Jyri Jaakkola στην ένοπλη επίθεση που δέχτηκε το καραβάνι με την ανθρωπιστική βοήθεια στις 27 του περασμένου Απρίλη. Έδωσαν τη ζωή τους για να πληροφορήσουν τον κόσμο για τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες ζουν οι ιθαγενείς του San Juan Cópala πολιορκημένοι από μια ένοπλη παραστρατιωτική ομάδα.



Γιατί πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος αυτές τις συνθήκες καθώς και τις σχέσεις των αρχών της κυβέρνησης της Oaxaca με αυτή την παραστρατιωτική ομάδα. Κάνουμε εκ νέου κάλεσμα στους ανθρώπους στο Μεξικό και σε όλο τον κόσμο για να σπάσει μια και καλή ο παραστρατιωτικός κλοιός μέσα στον οποίο ζουν 70 οικογένειες σε απάνθρωπες συνθήκες και σε διαρκή παραβίαση των δικαιωμάτων τους και της εφαρμογής των δικών τους μορφών κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής οργάνωσης και κοινοτικής συμβίωσης.



Γιατί τα όπλα δεν μπορούν να επιβάλουν τη σιωπή: Διοργανώνουμε το «Καραβάνι ανθρωπιστικής βοήθειας Bety Cariño και Jyri Jaakkola» που θα ξεκινήσει στις 8 Ιουνίου 2010. Δεν θα ξεκινήσει τελικά στις 30 Μαΐου όπως είχε ανακοινωθεί προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες προμήθειες σε τρόφιμα και εφόδια που προορίζονται για τις οικογένειες και επιπλέον για να διασφαλιστούν οι συνθήκες ασφαλείας για την πραγματοποίησή του, για να μην κινδυνεύσει η ζωή όποιου αποφασίσει να μας συνοδεύσει.



Οι συνθήκες διαβίωσης είναι ακραίες γι’ αυτό και οι άνθρωποι δεν αντέχουν άλλο, χωρίς νερό, φως, τρόφιμα. Οι οικογένειες χρειάζονται τη βοήθεια και την αλληλεγγύη μας, γι’ αυτό ζητάμε να συντονιστούν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εθνικές και διεθνείς και να συντονιστούν στην αρχική διοργάνωση του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Bartolome Carrasco» της Oaxaca (BARCA). Συγκεκριμένα ζητάμε τη συμμετοχή του Εθνικού Δικτύου Οργανώσεων Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Όλα τα Δικαιώματα για Όλους και Όλες, του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Miguel Agustin Rro Juárez και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Επικοινωνίας έτσι ώστε μαζί να καλύψουν το καραβάνι και να μπορέσουν να φέρουν σε καλό λιμάνι αυτή την ανθρωπιστική αποστολή.



Κάνουμε επίσης κάλεσμα στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, στη Διεθνή Αμνηστία, στις Διεθνείς Ταξιαρχίες για την Ειρήνη και στο γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ στο Μεξικό, για να συμμετέχουν ανάλογα με τις δυνατότητές στους σ’ αυτό το καραβάνι.



Στα μέσα ενημέρωσης, εθνικά και διεθνή, τα οποία είναι δεσμευμένα στο να ενημερώνουν για την αλήθεια, για να ενημερώσουν τον κόσμο πώς ζουν οι εκμεταλλευόμενοι στο Μεξικό και στην Οαχάκα, για να δουν από πρώτο χέρι τις απάνθρωπες συνθήκες τις οποίες η Bety Cariño και ο Jyri Jaakkola θέλησαν να κάνουν γνωστές, χάνοντας γι’ αυτό τη ζωή τους.



Η ακεραιτότητα και η ασφάλεια όλων όσων συμμετέχουν σε αυτό το καραβάνι βαραίνει αποκλειστικά το Μεξικάνικο Κράτος στο σύνολό του. Τα κατοχυρωμένα από το σύνταγμά μας και τις διεθνείς συμφωνίες δικαιώματά μας δεν μπορεί να περιοριστούν από παραστρατιωτικές ομάδες ή διεφθαρμένες κυβερνήσεις.



Το Καραβάνι ανθρωπιστικής βοήθειας Bety Cariño και Jyri Jaakkola θα καταφέρει να σπάσει τον παραστρατιωτικό κλοιό και να σώσει τη ζωή περισσότερων από 70 οικογενειών που ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες.



Γιατί τα δικαιώματα του λαού των Triqui δεν βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο καμιάς παραστρατιωτικής ομάδας!


Γιατί η δικαιοσύνη και η ειρήνη χτίζονται από τα κάτω!


Όλοι και όλες στο San Juan Copala στις 8 Ιουνίου!


Οι Αρχές του Αυτόνομου Δήμου San Juan Copala



Απαλλοτροιωμένο από Athens Indymedia

2 comments:

maya είπε...

Περισσότεροι από 2000 Μεξικάνοι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί, και μέλη ειδικών δυνάμεων, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα, εισέβαλαν στα ορυχεία χαλκού στην Cananea το βράδυ της 6 Ιούλη εξαπολύοντας ανυπολόγιστο νούμερο δακρυγόνων και επιδεικνύοντας την πραγματική φύση της βαρβαρότητας τους χτυπώντας και βασανίζοντας τους υπερασπιστές εργάτες της απεργίας. Μετά το τέλος της βάναυσης επίθεσης και υπό την προστασία του αστυνομικού στρατού η ιδιοκτήτρια εταιρεία επανέκτησε τον έλεγχο και δήλωσε έτοιμη να επαναλάβει τις εργασίες χρησιμοποιώντας 2000 συμβεβλημένους απεργοσπάστες.

Μικρές εστίες φωτιάς καίνε έξω από τα γραφεία του ορυχείου, με αυτόπτες μάρτυρες να δηλώνουν ότι οι αστυνόμοι πυροβολούσαν ενάντια στα μέλη του Τομέα 65 τραυματίζοντας κάποια από αυτούς.

Οι Μεξικάνοι εργαζόμενοι είχαν τον έλεγχο των ορυχείων εδώ και τρία χρόνια, από τις αρχές του 2007 όταν ξεκίνησαν την απεργία με αιτήματα για την ασφάλεια στην εργασία και άλλα αιτήματα σχετικά με την υγειονομική κάλυψη των εργαζομένων. Τα Μεξικάνικα δικαστήρια αποφάσισαν τον περασμένο Φλεβάρη ότι η απεργία είναι παράνομη και ότι οι απεργοί θα έπρεπε να αποχωρήσουν από τις κατειλημμένες εγκαταστάσεις, κάτι που οι απεργοί βέβαια αρνήθηκαν.

Η απεργία στα ορυχεία της Cananea που παράγει το 40% του Μεξικανικού χαλκού κόστισε στην εταιρεία 1,350 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από http://ww4report.com/

ccc είπε...

Το καραβάνι αλληλεγγύης «Bety Carino και Jiri Jaakola» ξεκίνησε από την πόλη του Μεξικού στις 7 Ιουνίου με σκοπό να σπάσει τον αποκλεισμό των παραστρατιωτικών και να μεταφέρει 40 τόνους με τρόφιμα και φάρμακα στους κατοίκους του Αυτόνομου Δήμου Σαν Χουάν Κοπάλα της ιθαγενικής φυλής Τρίκι. Το καραβάνι αποτελούταν από 8 λεωφορεία και συμμετείχαν άνθρωποι από 43 κοινωνικές-πολιτικές οργανώσεις όπως η APPO και η VOCAL, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελεύθερα μέσα ενημέρωσης όπως το Radio Ocupa, εμπορικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, διεθνείς παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάποιοι βουλευτές.

Λίγα χιλιόμετρα πριν τον Αυτόνομο Δήμο η πολιτειακή και ομοσπονδιακή αστυνομία εμπόδισε το καραβάνι να συνεχίσει λέγοντας τους πως ακούσαν πυροβολισμούς και πως δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια του καραβανιού, στην ουσία καλύπτοντας και προστατεύοντας την παραστρατιωτική οργάνωση UBISORT. Οι συμμετέχοντες στο καραβάνι αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πόλη του Μεξικού και να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι παραστρατιωτικοί είχαν εξαπολύσει ξανά απειλές για ένοπλη επιθέση αν το καραβάνι προσπαθούσε να φτάσει στην κοινότητα. Έιχε προηγηθεί στις 5 Ιουνίου επίθεση στην κοινότητα από 5 διαφορετικά σημεία που κατέληξε στον σοβαρό τραυματισμό ενός συντρόφου από σφαίρες και στις 4 Ιουνίου παραστρατιωτικοί μπλόκαραν τον δρόμο με μεγάλες πέτρες.

Ταυτόχρονα με το καραβάνι πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην πόλη του Μεξικού και στην Οαχάκα. Στις διαδηλώσεις που συμμετείχαν αλληλέγγυοι/ες και ιθαγενείς Τρίκι οι δυνάμεις καταστολής εξαπέλυσαν άγρια επίθεση παρόλο που στους συγκεντρωμένους υπήρχαν μέχρι και μωρά. Επίσης, πραγματοποίηθηκαν δράσεις αλληλεγγύης και συγκεντώσεις σε αρκετές χώρες.



Ακολουθούν αποσπάσματα από την τελευταία ανακοίνωση του Αυτόνομου Δήμου:

«Στις 8 Ιουνίου δεν καταφέραμε να σπάσουμε τον κλοιό των παραστρατιωτικών αλλά καταφέραμε και καταφέρνουμε να σπάμε τον κλοιό της ενημέρωσης. Σας ευχαριστούμε που μας συνοδέψατε σύντροφοι και συντρόφισσες και συνεχίζουμε να απευθύνουμε εθνικό και διεθνές κάλεσμα αλληλεγγυής για τη συνέχιση αυτού του αγώνα. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω μέχρι να γίνει σεβαστός ο Αυτόνομος Δήμος.

Έχουμε ως αναφορά τα επιτεύγματα του EZLN όπως τα συμβούλια καλής διακυβέρνησης και τους αυτόνομους δήμους, αλλά ξεκαθαρίζουμε πως δεν κατευθυνόμαστε από αυτόν ούτε από κανέναν εκτός από τις κοινότητες μας. Σε κατάλληλη στιγμή θα περιγράψουμε αναλυτικότερα τον τρόπο με τον οποίο οργανωνόμαστε και ποιά θα είναι η πολιτική συγκρότηση του κινήματος μας. Θα αποτελείται από συντονιστές που θα αλλάζουν κυκλικά και που η μόνη τους αποστολή θα είναι να εφαρμόζουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται στις κοινοτικές συνελεύσεις.

Στους συντρόφους ζαπατίστας του EZLN στέλνουμε έναν αδερφικό χαιρετισμό και τονίζουμε πως το εγχείρημα μας είναι εμπνευσμένο από τα συμβούλια καλής διακυβέρνησης. Ελπίζουμε με τρόπο ειρηνικό να πετύχουμε κάποια από αυτά που έχετε πετύχει, που έχουμε μάθει από εσάς και τα οποία είναι εφικτά.

Ζήτω το καραβάνι «Bety Carino και Jiri Jaakola»

Ζήτω oi Timoteo Ramirez και Tleriberta Castro

Ζήτω η αξιοπρεπής αντίσταση αυτού του ελεύθερου λαού

Για μία κυβένηση που κυβερνά υπακούοντας

Με σεβασμό

Αυτόνομος Δήμος Σαν Χουάν Κοπάλα

8 Ιουνίου 2010»

http://aristerotera.blogspot.com/

Δημοσίευση σχολίου

 
Revive Red Blogger template by Introblogger