You Are Reading

16

Όχι άλλα McDonalds!

Πλανοδιο Στεκι Δρομου 6/6/10



Τα McDonalds δεν είναι η μόνη πολυεθνική εταιρία στην οποία εναντιωνόμαστε. Είναι όμως μια εταιρία σύμβολο της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, των αμύθητων κερδών, της τεράστιας καταστροφής των φυσικών πόρων και της κακοποίησης της φύσης και των ζώων.




Γιατί να τους μποϊκοτάρουμε;



Τα Mcdonalds είναι μια από τις πολλές πολυεθνικές που έχουν μεγάλες επενδύσεις σε γη σε τριτοκοσμικές χώρες, διώχνοντας τους αγρότες και τους μικροπαραγωγούς από τη γη στην οποία εργάζονταν.

Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα δεν υπάρχουν για τους ιθαγενείς, αφήνοντας τις μεγάλο-εταιρίες να βγάζουν αμύθητα κέρδη.

Στις διαφημίσεις τους μιλάνε για το πόσο υγιεινό κτλ είναι το φαί τους. Αυτό όχι μόνο δεν ισχύει αλλά έχει αποδειχτεί πως το πάχος, η ζάχαρη και το νάτριο που περιέχουν τα λεγόμενα fast foods προκαλούν καρκίνο του μαστού και του εντέρου, καρδιακές παθήσεις και άλλα.

Τα ζώα που σκοτώνουν τα Mcdonalds έχει ειπωθεί πολλάκις πως όχι μόνο τα σκοτώνουν αλλά και τα βασανίζουν, κόβοντας το λαιμό τους αφού τα χτυπήσουν με ρεύμα και τα μαχαιρώσουν.

‘Όσο για τους εργαζόμενους στα καταστήματα των Mcdonalds: Ψώρο-μισθοί, μεγάλες βάρδιες σε άσχημες συνθήκες. Προσλαμβάνουν άτομα από μη προνομιούχες ομάδες όχι για να τους στηρίξουν, αλλά για να μπορούν βγάλουν περισσότερο κέρδος.

Ας σταματήσουμε να στηρίζουμε τα McDonalds και κάθε εταιρία που βασίζεται στην εκμετάλλευση!

Να μας βρουν μπροστά τους και όχι μέσα στα καταστήματα τους!


Πληροφορίες και στοιχεία για όσα μας κάνουν να μποϋκοτάρουμε τα McDonalds:

http://www.mcspotlight.org/issues/index.html

Ταινία για την λογοκρισία που επιβάλλουν τα McDonalds:

http://video.google.com/videoplay?docid=547901963081075342

Παιχνίδι που δείχνει πως λειτουργούν τα ΜcDonalds και πολλές άλλες πολυεθνικές εταιρίες:



16 comments:

Hurr. είπε...

http://news.mongabay.com/2006/0406-greenpeace.html

McDonald's isn't the only one... destruction of the rainforest is not only done by them but also by other multinationals like unilever which use up rediculous amounts of palm oil for the making of their products.

The Rainforest is one of the largest carbon sinks and without it, large amounts of green house gases in the atmosphere can cause greater enhancment of the green house effect.

gregoris είπε...

το πιο βασικό σχετικά με τα εργασιακά εν ότι απαγορεύκουν ΠΑΡΑΝΟΜΑ στους υπαλλήλους τους να οργανωθούν σε συντεχνίες (απειλές για απόλυση) τζιαι να έχουν οποιανδήποτε συνδικαλιστική δραστηριότητα. τούτον ίσχυεν πριν 3-4 χρόνια τζιαι υποθέτω πρέπει να ισχύει ακόμα.

Aceras Anthropophorum είπε...

Εσενα πόσα σου εδώκαν να βάλεις αυτήν τη διαφήμηση; Διότι να ξέρεις, είναι τζιαι τούτοι όπως κάτι βοθρο - μπλόγκς. Να μιλάς για λλόου τους τζιαι ότι θέλεις λάλε. Φτάνει να μιλάς τζιαι να τους κάμνεις γνωστούς σε πελάτες.

Hurr. είπε...

'Oντος, κάποτε η δυσφήμιση είναι η καλύτερη διαφίμηση.

cha είπε...

Ναι επειδή τα mcdonalds εκαρτερούσαν το Πλανόδιο για να γίνουν γνωστά. Ακούσαμεν τα ούλλα πάλε

Hurr. είπε...

Mα σίγουρα δεν περίμεναν το Πλανόδιο και δεν νομίζω ότι αυτό το post είναι μια διαφήμιση (παρόλο που είναι αλήθεια ότι η δυσφήμιση είναι της περισσότερες φορές η καλύτερη διαφήμιση). Τα προβλήματα που δημιουργούν τέτοιες εταιρίες είναι σίγουρα κάποια που δεν πρέπει να αγνοούμε. Και είναι καλά να ενημερώνετε ο κόσμος για αυτά προβλήματα ανεξάρτητα από τα κίνητρα πίσω από τον τρόπο με τον οπίων έχουν προβληθεί.

Ανώνυμος είπε...

ε ασερα δηλαδη τι, εν καλυτερα να μεν λαλουμε τιποτε για να μεν τους διαφημιζουμε; εν καλυτερα να σιωοπυμε μπροστα στην εκμεταλλευση για να μεν δημοσιοποιηθει το ονομα της εταιρειας; για να πετυχουμε τι; την διαιωνιση της εκμεταλλευσης;

Angelina είπε...

μαζικά πρέπει να μποϋκοτάρουμε και τα McDonald's αλλά και όλες τις άλλες πολυεθνικές στην Κύπρο τύπου Starbucks, όχι μόνο με λόγια αλλά και με έργα..

Hurr. είπε...

I agree with Angelina, but we cannot just boycott any multinational in Cyprus. Starbucks for example uses fair trade products, another reason for their ridiculously high prices. Further research needs to be done on any company before any actions to boycott it are taken.

Angelina είπε...

Γιατί να στηρίζουμε όμως τα συμφέροντα των Αμερικάνων αν μπορούμε να στηρίξουμε τα δικά μας? Οι ψηλές τιμές των Starbucks είναι ψηλές εκεί που τους παίρνει. Σε άλλες χώρες οι τιμές είναι σημαντικά χαμηλότερες. Όπως και να 'χει αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει αν συνεχίζουμε να καταναλώνουμε τα προϊόντα τους στα τυφλά.

cha είπε...

Tο μποϋκοτάζ θα μπορούσε να ήταν καλή μέθοδος αλλά δυστυχώς εν αδύνατο να μποϋκοτάρεις κάθε εταιρία που βασίζεται στην εκμετάλλευση, γιατί οι επιλογές που μεινίσκουν μετά εν που ελάχιστες ώς μηδαμινές. Εν καλά όμως να γίνονται ενημερώσεις για ούλλες τες εταιρίες, τζιε κινήσεις τζιε μποϋκοτάζ όπου τραβά τζιε έσχιει συμβολική αξία, όπως στην περίπτωση των mcdonalds.

Angelina είπε...

Εμείς κάμνουμε τις επιλογές να φαντάζουν μηδαμινές. Ουσιαστικά επιλογές υπάρχουν πολλές φτάνει να θέλεις να τις δεις και να μην μένεις προσκολλημένος σε ότι σου πλασάρουν. Άμα ο καθένας από εμάς επέλεγε να πιει τον καφέ του η να φάει κάπου αλλού τότε το μποϋκοτάζ δεν θα είχε μόνο συμβολική σημασία αλλά και ουσιαστική..

cha είπε...

Στο φαϊ τζιε στον καφέ ίσως να υπάρχουν επιλογές. Στο αυτοκίνητο όμως? στην πεζίνα? στα παπούτσια? Ένεν παντού τόσο εύκολο..

Angelina είπε...

αυτοκίνητο και βενζίνη σίγουρα θα πρέπει να πάρεις που κάποια πολυεθνική. τα παπούτσια που αναφέρεις και γενικά τα είδη ένδυσης/υπόδησης μπορούν να αγοραστούν απο τοπικά καταστήματα.

αυτό που εννοούσα είναι ότι οπουδήποτε μας δίνεται η ευκαιρία να διαλέξουμε κάτι διαφορετικό, να μην λέμε ότι ντάξει είναι μεμονωμένο γεγονός οπότε τι το κάμω τι δεν το κάμω δεν θα αλλάξει κατι..

biker είπε...

Συμφωνω με το τελευταιο σου ποστ αντζελινα. εννα ηταν καλη κινηση επισης να προβαλλουμε τους εναλλακτικους τροπους που υπαρχουν (επειδη σε οικονομικους ορους μπορει να μεν φενεται τοσο η διαφορα, δυσκολο να παττισουν οι πολυεθνικες οσο υπαρχει καπιταλισμος) ακριβως για να δειξουμε οτι υπαρχει αλλη λυση φτανει να το θελουμε.

πχ βιολογικα προιοντα χωρις φυτοφαρμακα, λιπασματα αρα μειωση εμπλοκης των πολυεθνικων τζιαι μειωμενη καταστροφη του περιβαλλοντος.

πχ το εργοστασιο των κοτζιηνων ποδηλατων στην γερμανια που εν κατηλειμμενο που τους εργατες τζιαι παραγουν ποδηλατα μοναδικα στο ειδος τους με το σημα της αγριας απεργιας πανω

Angelina είπε...

biker με βρίσκεις σύμφωνη.
Ακόμα, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο σαν μέσο μεταφοράς για κοντινές αποστάσεις αντί να μπαίνουμε στο αυτοκίνητο ακόμα και για να πάμε μέχρι το περίπτερο. Το μόνο που με στεναχωρεί είναι ότι δεν έχουμε την κατάλληλη υποδομή οπότε οι ποδηλάτες είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο.

(btw, θα ήθελα πολύ ένα ποδήλατο από το συγκεκριμένο εργοστάσιο!)

Δημοσίευση σχολίου

 
Revive Red Blogger template by Introblogger