You Are Reading

3

Φεστιβάλ της Θησέως και προβολές ταινιών

Πλανοδιο Στεκι Δρομου 27/4/10

Συμμετέχουμε και υποστηρίζουμε το Φ
εστιβάλ της Θησέως:

Η οδός Θησέως στην εντός των τειχών Λευκωσία θα φιλοξενήσει το τριήμερο φεστιβάλ δρόμου «Φεστιβάλ της Θησέως». Το φεστιβάλ αναβλήθηκε τελικά λόγω των βροχών και θα γίνει στις 7-9 του Μάη.

Το Φεστιβάλ είναι αυτό-οργανωμένο όσον αφορά τους συμμετέχοντες και έχει χαρακτήρα αντικαταναλωτικό. Είναι ένα Φεστιβάλ που δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της οδού Θησέως αλλά γίνεται η αφορμή για όλους τους κατοίκους της εντός των τειχών Λευκωσίας αλλά και για άλλους ευαισθητοποιημένους πολίτες να αναδείξουν τους ακόλουθους στόχους του Φεστιβάλ:

• Να παρουσιαστούν με θετικό τρόπο τα προβλήματα της γειτονίας.
• Να αναδειχθούν και οι άλλες όψεις της γειτονιάς, πέρα α
πό τον δρόμο-πέρασμα για τα αυτοκίνητα.
• Να αναδειχθούν τα προτερήματα
της ζωής στην εντός των τειχών πόλη.
• Να αναδειχθεί η ευαισθησία και η αγάπη του κόσμου για τον τόπο που κατοικεί.
• Να τονι
στεί ότι η Θησέως είναι μια γειτονιά όπως πολλές άλλες στην ιστορική Λευκωσία που έχουν ένα ρόλο να παίξουν σε αυτή την πόλη.
• Να σταλούν μηνύματα για επανάκτηση του δημόσιου χώρου και για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Σελίδα στο Facebook

Πρόγραμμα: (Πατήστε πάνω για καλύτερο resolution)



Προβολές ταινιών:




"Όνειρα σε άλλη γλώσσα":

Ντοκυμαντέρ για τα σχολεία της Φανερωμένης που φιλοξενούν μαθητές από περισσότερες από 20 διαφορετικές χώρες.

http://falies.com/2010/04/22/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7-%CE%B3%CE%BB/

Η ταινία θα προβληθεί στις 28 και 29 Απριλίου 2010, στο Πάνθεον στη Λευκωσία, στις 19:45.



"Strike'':

Η “Απεργία” είναι η πρώτη ταινία του διάσημου Σοβιετικού σκηνοθέτη και θεωρητικού Σεργκέι Άιζενσταϊν και γυρίστηκε το 1924 κάτω από την αιγίδα της Προλετκούλτ, τις πολιτιστικές υπηρεσίες του νεοσύστατου Σοβιετικού κράτους.

Η πρωτοποριακή αυτή παραγωγή αφηγείται την διενέργεια και καταστολή μιας απεργίας κάνοντας χρήση του μεταφορικού μοντάζ δημιουργώντας εντυπώσεις μέσα από την διαδοχική διαλεχτική σύγκρουση των εικόνων με στόχο το σοκ του θεατή και την δημιουργία της σύνθεσης. Δεν υπάρχουν οι ήρωες πρωταγωνιστές για να ταυτιστεί παθητικά μαζί τους ο θεατής ούτε το ευχάριστο τέλος που χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει ακόμα τον αμερικάνικο κινητογράφο. Πρωταγωνιστές στην ταινία δεν είναι άτομα αλλά κοινωνικές δυνάμεις, ο εργαζόμενος λαός, τα αφεντικά, οι δυνάμεις καταστολής. Η ταξική σύγκρουση στην προ-επαναστατική Ρωσία αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο σε μια ταινία μισο-ντοκυμαντέρ με χιούμορ, δράμα και πολιτικά μηνύματα.

Διοργανώνεται από τα Εναλλακτικά Media "Φάλιες"

Σάββατο 1 Μαίου, 21:00 στον Μανώλη.

3 comments:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή πρωτοβουλία μπράβο! Θυμούμαι την περιοχή καλά, είχαμε πελεκανιό στη Θησέως και έζησα σχεδόν όλη την παιδική μου ηλικία εκεί πριν να φύουμε λόγω του θορύβου που προκαλούσαν τα μηχανήματα.
Πίσω στο παρόν τωρά, μια εισήγηση: σε λιγότερο απο ένα χρόνο θα αρχίσουν τα προεκλογικά όργανα για τις βουλευτικές. Εφόσον φαίνεται να υπάρχει κάποιος οργανωμένος πυρήνας πολιτών θα ήταν πολύ καλό αν μπορούσε να οργανωθεί σύναξη πολιτών με υποψήφιους βουλευτές όπου να δοθεί ευκαιρία στους κατοίκους, κ όχι μόνο, να μιλήσουν απευθείας για θέματα που αφορούν την παλιά πόλη ή/και ότι άλλο θέμα τους απασχολεί. Αυτό φυσικά μπορεί να επεκταθεί και με άλλους καλεσμένους στο panel/θέματα, ο κόσμος να αποφασίζει. Ένα πετυχεμένο πρόγραμμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βάση είναι το Question Time του BBC
http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/question_time/about_the_show/default.stm

Δεν έχω ιδέα τι μπορεί να χρειαστεί για την οργάνωση έτσι κίνησης αλλά αν θέλετε εθελοντές βάλτε μια φωνή στο blog σας

Λένα από τις Φάλιες είπε...

Στα γρήγορα:
To νόημα της διοργάνωσης της προβολής, αλλά και πολλών παρόμοιων δράσεων που κατακλύζουν την Λευκωσία είναι ότι έχουν αυτόνομο χαρακτήρα. Οι φίλοι και κάτοικοι της παλιάς πόλης αυτο-οργανώνονται και φροντίζουν, δίνουν ζωή, αλλάζουν την πόλη τους με κριτήρια δικά τους και όχι κριτήρια μεγαλοεπιχειρηματιών.
Η δική μου αντίληψη είναι ότι αυτές οι δράσεις χρειάζονται κι άλλη συγκρότηση, κι άλλη προσέλευση, κι άλλη αγάπη, κι άλλο μεράκι, κι άλλη προσήλωση σε μια απλή και σημαντική αλήθεια: ότι το δικαίωμα να δημιουργούμε την πόλη μας ανήκει όχι πρώτα, αλλά αποκλειστικά σε εμάς. Σε κανένα μεγαλοεπιχειρηματία.
Δεν αποκλείω εξ' ορισμού τη θέση της δημαρχίας ή των νομοθετών σε μια διαλεκτική διαδικασία, μόνο που η διαλεκτική αυτή θα πρέπει να γίνεται με τους όρους των χρηστών και όχι τους όρους των αντιπροσώπων. Με άλλα λόγια η πολιτική μας ζωή πρέπει να ξεκινά και να τελειώνει στη συνέλευση των πολιτών και όχι στην αντιπροσώπευση.

Ανώνυμος είπε...

- i tenia gia ta pedia tis faneromenis ine poli orea kai a3ize na ti dite, elpizo na iparxi tropos na tin di kosmos kai sto mellon

2. distixos, to festival akirothike logo vroxon kai tha pragmatopiithi to epomeno 3imero 7-8-9 paraskevi savvato kiriaki.

Δημοσίευση σχολίου

 
Revive Red Blogger template by Introblogger